Magyar gazdaság

A kereskedők teendőire hívja fel a figyelmet a vasánapi zárvatartás kapcsán

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) a kiskereskedelemben a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvény március 15. utáni életbe lépése miatti kereskedői feladatokra hívta fel a figyelmet.

Szathmáry-Jahl Angéla, a szövetség elnöke kifejtette, hogy a kereskedőknek tájékoztatniuk kell a vásárlót, hogy vasárnap nyitva vagy zárva lesznek-e, és ennek megfelelően kell alakítaniuk árukészületüket is.

A szövetség felmérése szerint a januári és februári hétvégén az üzletek átlagosan 40-45 százalékos pénztárkihasználtsággal működtek. A megkérdezett vásárlók 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára a mindennapi bevásárlás során nem jelent problémát az új törvény, a hét többi napján maradéktalanul meg tudják oldani vásárlásaikat. A szövetség adatai szerint szombatonként a legmagasabb a vásárlók átlagos száma, megközelíti az 1 millió 400 ezret, a hétköznapokon ez a szám szerdánként kiemelkedően magas 1 millió 260 ezer, a hét többi napján átlagosan alig éri el az 1 milliót - ismertette Szatmáry-Jahl Angéla.

Az MNKSZ szerint a kereskedelemben dolgozóknak lehetőséget kell kapniuk vasárnapokon a szabadidőre, szórakozásra, ami a turizmusban 10 százalékos forgalom növekedést is eredményezhet a belföldi utazások számának növekedésével - vélte az elnök.

Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) elnöke szerint a vásárnapi zárva tartás miatt pénteken és szombaton a vállalkozásoknak célszerű megerősített ügyfélszolgálatot működtetni a megnövekedett forgalom miatt. Megjegyezte azt is, hogy a változás felveti a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségének kérdését, például azt, hogy tudják-e ellenőrizni a korlátozás betartásra vonatkozó rendelkezést.

Az FEOSZ elnöke felhívta a figyelmet a fogyasztói bizalom kérdésére, a magyar fogyasztók egyre inkább tudatosak, továbbá nem szeretik, ha megszabják nekik, mikor vásárolhatnak. Ez utóbbi esetében a fogyasztói hozzáállást nehéz lesz megváltoztatni - mondta Baranovszky György.

A fogyasztóvédelmi civil szervezet elnöke kitért arra, hogy Európában több gyakorlat is van az üzletek nyitva tartásával kapcsolatban, példaként említette, a francia parlament nemrégiben 5-ről 12-re emelte az évente vasárnapi nyitva tartás lehetőségét, mert gazdaságilag indokoltnak tartotta, és nem szeretnék ha vásárolni Párizs helyett Londonba mennének a turisták.

Gablini Gábor, az MNKSZ alelnöke az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer(ekáer) márciusban életbe lépő változásairól beszélt. Kifejtette, a szövetség egyetért és támogatja a kormány szándékát a gazdaság fehérítésére, de megítélésük szerint a rendszer még nem kiforrott, sok bizonytalanságot tartalmaz.

Példaként említette, hogy a használt személygépkocsi kereskedőknek meg kell kérniük az ekáer-számot, ugyanakkor a "nepperek" ki tudják kerülni a rendszert, ezért az illegális szereplők kiszűrésére nagyobb figyelmet kellene fordítani.

vasárnapi zárvatartás kereskedők
Kapcsolódó cikkek