Magyar gazdaság

Csökken az Ukrajnának szánt gáz ára az orosz miniszeter szerint

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kedden Budapesten azt mondta, hogy áprilistól csökken az Ukrajnának szánt földgáz szerződéses ára, egyben azzal számol, hogy hónapokon belül újabb gázmegállapodást írnak alá Kínával.

Alekszandr Novak újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és Magyarország megvitatja a gázinfrastruktúra fejlesztésének a kérdését, tekintettel a Török Áramlaton keresztül történő esetleges gázszállításra.

Az orosz energetikai miniszter kijelentette: áprilistól alacsonyabb lesz az Ukrajnának exportált orosz földgáz ára, de összességében lehet, hogy mégis többet kell fizetniük érte az első negyedévhez képest. Ezt azzal magyarázta, hogy a második negyedévtől Oroszország nem ad az árhoz ezer köbméterenként 100 dollár kedvezményt. Ukrajna az első negyedévben ezer köbméterenként 329 dolláros szerződéses áron szerzi be az orosz földgázt.

Maga a gázár azért csökkenhet, mert az orosz exportgáz ára kilenc hónappal követi a kőolaj világpiaci ármozgását. A kőolaj ára jelenleg mintegy 50 dollárral alacsonyabb a júniusi 110 dollárnál. A második negyedévtől megszűnő ezer köbméterenkénti 100 dollár kedvezmény azonban több lehet, mint amennyivel csökken a gázár.

Alekszandr Novak kitért arra is, hogy orosz remények szerint néhány hónapon belül megszületik a második gázmegállapodás Kínával. Oroszország és Kína tavaly 400 milliárd dollár értékű gázmegállapodást kötött. Ennek keretében évi 38 milliárd köbméter gázt fognak szállítani a "keleti útvonalon" Kínába, várhatóan 2018-tól.

A Budapesten nyilatkozó orosz energetikai miniszter egy másik, az úgynevezett "nyugati útvonalról" tett említést, amely 30 éven át évi 30 milliárd köbméter földgázt szállítana Kínába. Az erről szóló keretmegállapodást november elején írták alá Pekingben.

Alekszandr Novak gázszerződés Putyin
Kapcsolódó cikkek