Magyar gazdaság

Fröccs, jövedéki adó nélkül

Szakmai egyeztetések kezdődtek el, hogy kidolgozzák a borászatoknak egyébként tiltott, a jövedéki adó által nem terhelt palackozott fröccs készítés szabályait. Egyes borászok a hungarikumnak számító fröccs lejáratásáról tartanak.

A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte a palackozott fröccsel kapcsolatos szakmai szabályok kidolgozását – közölte a parlament honlapján Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a parlament januártól 0 százalékra csökkentette a palackozott fröccs jövedéki adóját (ennek mértéke literenként 98,7 forint volt). A törvényben azonban csak igen nagy vonalakban határozták meg az említett szeszes ital szakmai szabályait, nem tartalmazza az előállításra, ellenőrzésre és forgalomba hozatalra vonatkozó előírásokat.

A változást egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezte, nem egyeztettek sem az agrártárcával, sem a borászokkal. Az NGM az agrarszektor.hu-nak a változást azzal indokolta, hogy a szőlőbor és a szódavíz keverékének különböző forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szőlőboréhoz közelíti.

A tárcavezető kiemelte, a jelenleg hatályos szabályozás értelmében borászati üzemben palackozott fröccsöt nem is szabad előállítani, ezért a jövedéki törvény előírásaihoz szükséges igazítani a palackozott fröccsre vonatkozó szakmai szabályozást. Erre a fogyasztók bizalmának megőrzése és a visszaélések elkerülése végett is szükség van. Fazekas azt is hangoztatta, hogy a szabályozás tartalmáról, és a jövedéki szabályok és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) bevonásával a szükséges egyeztetések már megindultak.

Magyar Zoltán írásbeli kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a borászok nem ok nélkül aggódnak, miután eltörölték a 98,7 forintos literenkénti jövedéki adót a palackozott fröccsre, a szőlőbor és a szénsavas víz keverékére, amiben legfeljebb 8,5 százalék alkohol van, és a bor aránya több mint 50 százalék. A tavaly februártól hatályos uniós szabályok szerint a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók, ha az ital borhányada eléri az 50 százalékot. A jobbikos honatya szerint félő, hogy hamar megjelennek a nagyon olcsó és silány minőségű palackozott fröccsök, amivel visszafordíthatatlan károkat okoznak, lejáratódik ez a hungarikum. Arra emlékeztetett, hogy az asztali és a minőségi boroknak egyaránt legalább 9 térfogatszázaléknyi alkoholt kell tartalmazniuk, így nem is kell sok szénsavas vizet keverni ahhoz, hogy fröccsnek számítson. Így adómentesen lehet csaknem tiszta, olcsó asztali borokat a piacra dobni.

Pályaudvari vészmegoldás?

„A fröccs beledöglik a palackozásba, ezt mindenki tudja, aki próbált már házilag palackozott fröccsöt vinni magával mondjuk egy kirándulásra” – írta a Facebookon a Borháló Borkereskedés tulajdonosa. Elek Márton szerint nem kell félteni a fröccsöt a palackozott változat megjelenésétől és az ezzel kapcsolatos rémhírektől, mivel a fröccs frissen jó, és ezen nemigen lehet változtatni. Úgy vélte, a palackozott fröccs pályaudvari vészmegoldás lehet egy hosszú útra, de ott eddig is sört vettek az emberek, rettegjenek a sörösök. Azt is hangoztatta, hogy a szóda sohasem fogja megitatni a rossz bort.

Az asztali boroknál ráadásul van még egy literenkénti 30 forintos ellenőrzési díj is, ez is megspórolható, ha kis vízzel fröccsé változtatják terméküket. Magyar szerint a 300 forintos vagy még alacsonyabb árkategóriájú boroknál a literenkénti 120 forint azonnali költségelőny el is döntötte a kérdést. Ráadásul fröccsöt jelenleg nem is szabad borászati üzemekben készíteni, így teljesen új szereplők jelenhetnek meg és tarolhatják le a legolcsóbb borok kategóriáját.

A Hegyközségek Tanácsa megítélése szerint a fröccs elsődlegesen vendéglátó-ipari, gasztronómiai termék, de termelői kezdeményezésre megvizsgálva támogatják a borászati vállalkozások által palackozott fröccs előállítását és forgalmazását, de csak megfelelően szabályozott formában. A HNT óva intette a borászokat, hogy fröccsgyártásba kezdjenek, mielőtt megszületnek a hiányzó jogszabályok. Fontosnak tartják, hogy szabályozzák e termékek minőségét, eredetvédelmét a borpiacot veszélyeztető visszaélések elkerülése érdekében.

fröccs alkohol
Kapcsolódó cikkek