Magyar gazdaság

Csaknem ötvenezren kértek eddig gyed extrát

Csaknem ötvenezren részesültek a tavaly bevezetett gyed extra kedvezményeiben az első évben – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

 Novák Katalin kifejtette: a három pillérre épülő gyed extrának köszönhetően 2014-ben több mint 29 ezren tudtak munkát vállalni gyermekgondozási ellátás mellett, több mint 17 ezren vehettek igénybe több gyermek után is ellátást, és csaknem 500 szülő élt a hallgatói gyed adta lehetőséggel.

A gyed extrát azért vezették be, hogy a gyermekvállalás minél kevesebb családban jelentsen egyet a romló anyagi helyzettel. Jelenleg több kutatás és statisztika is alátámasztja, hogy a gyermekvállalás egyértelműen növeli háztartások jövedelmi szegénység kockázatát, az elszegényedés veszélyét.

De a foglalkoztatás szempontjából is fontos a gyed extra: a 6 év alatti gyerekeket nevelő anyák foglalkoztatottsága Magyarországon csak 36 százalékos, a legalacsonyabb az EU-ban. Ezt legalább 40 százalékra szeretnék feltornázni, úgy, hogy közben a gyermekszám se csökkenjen. Tavaly ez utóbbi is növekedett valamelyest, 3,2 százalékkal, ám a 91,5 ezres születésszám még így is messze alatta marad a válság előtti évek értékének: 2009-ben 96,5 ezer gyermek jött a világra.

Novák Katalin megerősítette: a kormány nyáron tervei bevezetni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amely a lakásvásárlást és -bővítést segíti majd évente csaknem 12 ezer család számára. 2019-re pedig a kétgyermekes családokban a gyermekek után járó adókedvezmény a kétszeresére nő majd.

Szociális kiadások gyed extra gyermekgondozási díj
Kapcsolódó cikkek