Magyar gazdaság

Már nyilvános a 2016. évi költségvetés tervezési tájékoztatója

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közzétette pénteken a honlapján a 2016. évi költségvetési tervezést megalapozó tájékoztatót - közölte a tárca az MTI-vel.

A kormány a jelenlegi tervek szerint április végéig nyújtja be a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, hogy annak elfogadása még a tavaszi ülésszakban megtörténhessen.

A dokumentumban kiemelik: a 2016. évi költségvetés tervezése a kormány gazdaságpolitikájának megfelelően a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására, valamint az államháztartási hiány fenntarthatóan 3 százalék alatti szinten tartására épül. Az alaptörvényben és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényben foglaltaknak megfelelően a jövő évi költségvetési politikának változatlanul kiemelt prioritása marad az államadósság további csökkentése.

A tájékoztató szerint a tervezéskor változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen – kivéve jogszabály eltérő rendelkezése esetén – nem növelhető, kivéve a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztattakat.

A személyi juttatásokat úgy kell megtervezni, hogy azok fedezetet nyújtsanak a törvény szerinti kifizetésekre azzal, hogy a kormány által kiemelten fontosnak tartott életpályákhoz kapcsolódó többletek a céltartalék soron kerülnek megtervezésre (kivétel ez alól az új katonai életpálya bevezetését célzó, a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény módosításával kapcsolatos többlet [amely a HM fejezetben kerül megtervezésre], valamint a pedagógus életpályához kapcsolódó többlet).

A tárca közleménye szerint a költségvetési törvényjavaslat korábbi benyújtása elősegíti a közpénzügyi tervezhetőséget és kiszámíthatóságot. Hozzáteszik, hogy az előrehozott határidőkben ugyanúgy érvényesülnek az eljárási garanciák, ahogyan eddig is, tehát a törvényjavaslatot a benyújtás előtt a Költségvetési Tanács véleményezni fogja, valamint az Állami Számvevőszéknek is lehetősége lesz a törvényben foglalt feladatát elvégezni.

A folyamat részeként a tervezést megalapozó tájékoztató bárki számára nyilvánosan hozzáférhető, az egyes fejezetgazdák pedig a benne foglalt elvek és paraméterek alapján készítik el az összevont költségvetési tervüket, majd azt megküldik az NGM-nek. Az egyeztető tárgyalások lezárása után állítja össze a gazdasági tárca a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a költségvetési tervezés ugyanolyan módon, ugyanazon információs bázisra épülve történik, mint minden évben, figyelembe véve az összes releváns szempontot. 

A tárca kiemelte azt is: a tervezést nagymértékben elősegíti, hogy a kormány áprilisban nyújtja be Magyarország konvergencia programját az Európai Bizottságnak, így jelenleg ennek kidolgozása a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik. Ez biztosítja a két dokumentum összhangját, hiszen a konvergenciaprogram jóval túlmutat a 2016-os éven, kitekintést nyújt a további pénzügyi-tervezési időszakra is, megteremtve ezzel a főbb költségvetési irányokat.

államigazgatás NGM pénzügy költségvetés
Kapcsolódó cikkek