Magyar gazdaság

Borúlátóbbak a magyarok

Egyre sötétebben látják a magyar gazdaság jövőjét az emberek a Tárki kutatása szerint. Idén januárban a megkérdezettek 57 százaléka pesszimistán tekintett a jövőre, míg egy évvel korábban csak minden harmadik ember látta borúsan a gazdaság következő egy évét. Ez azért érdekes, mert a magyar gazdaság növekedés kilátásai jelentősen javultak, amelyet a háztartások is érezhettek, hiszen a fogyasztás bővülése is hozzájárult a növekedéshez, és ez idén is így lehet. Sőt, az idei évben kutatók szerint már a fogyasztás lehet a növekedés motorja.

A Tárki kutatásából az is kiderült, hogy az optimizmus vagy a semleges megítélés csak a Fidesz szavazóira érvényes, minden más párt szavazói zömmel pesszimistán látják a jövőt. A fideszeseknek csupán egyötöde pesszimista, az MSZP szavazóinak azonban több mint 80 százaléka negatívan látja a jövőt. A Jobbik szavazói közül tízből heten tekintenek borúsan a gazdaság jövőjére. Mindez azzal is összefügghet, hogy a Fidesz szavazótábora jelentősen apadt az elmúlt fél évben, vagyis a kormányzattal egyre kevésbé elégedettek az emberek, így a gazdaság növekedési kilátásainak javulása ellenére pesszimistábbak.

A Tárki szerint a diplomások és az érettségizettek közel fele, az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek valamivel több mint kétharmada vélekedett negatívan az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban. Az optimisták legmagasabb arányban a Nyugat-Dunántúlon, legalacsonyabb arányban pedig a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon élnek.

pesszimizmus Tárki
Kapcsolódó cikkek