Magyar gazdaság

Fazekas Sándor azt csinálja, amit Rogán mond

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter természetesen eleget tesz Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető azon kérésének, hogy tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatáról - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodájának válaszából.

A minisztérium az MTI-vel az közölte: "korábban is voltak már egyeztetések, hiszen több bizottsági ülésen és a parlamentben is folyt erről a témáról vita. Az álláspontok ismertek, a földvagyon egységes kezelését elsődlegesnek tartjuk, de törekszünk a konszenzusra".

A fideszes politikus az egyeztetést sajtótájékoztatóján azután kérte a földművelésügyi tárca vezetőjétől, hogy a parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülne az összes állami föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Rogán Antal tájékoztatóján közölte: a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta a törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie.

Az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájakor márciusban az ellenzéki pártok nem láttak arra garanciát, hogy az NFA a jelenlegi apparátusával képes lesz a természetvédelmi területek kezelésére, aggályosnak tartották, hogy egységes vagyonkezelés alá kerülnek az állami földek, és attól tartottak, hogy a tervezett változtatás tönkreteheti a természetvédelmi intézményrendszert.

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet is károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak nevezte a törvényjavaslatot.

bérbeadás állami földek Fazekas Sándor Rogán
Kapcsolódó cikkek