Magyar gazdaság

Feldolgozható adatokhoz juthatnak a földhivatalból egyes szervezetek

Júniustól három szervezet az ingatlan-nyilvántartásból elektronikusan feldolgozható adatokhoz juthat - a múlt év végén született kormányrendeletnek ez a része június elsején lép hatályba.

A három jogosult szervezet: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Az ingatlan-nyilvántartásból a leválogatást a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) végzi. A szolgáltatásért az adatokat kérő szervezetnek díjat kell fizetnie, de hogy mennyit, arról egymás között állapodnak meg a felek.

Kivétel az a lehetőség, hogy helyrajzi számonként évente egy alkalommal ingyen jár az információ. Az ingyenességről az adatot kérő szervezet - a megkeresésben - nyilatkozik a Föminek. 

A rendelet felsorolja, hogy milyen információkat nem adhat át a Fömi az adatbázisából a kérelmező szervezetnek. Így például tilos átadni a lakásszövetkezeti tagot megillető állandó használati jogról, a külföldi székhelyű vállalkozás fióktelepének, kereskedelmi képviseletének cégnyilvántartásból történő törléséről, illetve a bejegyzés elleni felülvizsgálatról szóló információt.

ingatlan-nyilvántartás
Kapcsolódó cikkek