Magyar gazdaság

Kovács Árpád: Nem szabad, hogy a szabályok gátolják a növekedést

A régi adósságszabály tarthatatlan volt – mondta a Világgazdaságnak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke. E képlet szerint 2016-ra 700 milliárdos kiigazítást kellene végrehajtani. Ennek elkerülésére a kormány úgy javasolja módosítani az adósságképletet, hogy ha a és az nem haladja meg a 3 százalékot, akkor elég 0,1 százalékponttal csökkenteni az adósságrátát. Kovács Árpád rámutatott: a Nemzetközi Valutalap szakértői is úgy vélik, hogy az adósságszabályoknak nem szabad gátolniuk a gazdasági növekedést, vagyis ne okozzanak kárt.

A régi adósságszabályokat akkor készítették, amikor a magyar államháztartás pozíciója kedvezőtlen volt, hogy megfékezzék a romlást. „Ebből adódóan a szabályok nem abból indultak ki, hogy egyszer véget ér a válság és azok betartása növekedési féket fog jelenteni” – fejtette ki a KT elnöke. Európában – így Magyarországon is – magas inflációra és alacsony gazdasági növekedésre készítették a szabályokat, most azonban már más a helyzet, így nem szabad félni a megváltoztatásuktól. Kovács Árpád emlékeztetett, hogy amikor a szabály megszületett, akkor volt a válság második rohama 2011-12-ben, ami miatt mindenki megrémült.

A gazdasági növekedés azonban visszatért Magyarországon. A KT már 2013 óta folyamatosan mondja, hogy változtatni kell a szigorú képleten – emlékeztetett az elnök. Most, hogy egy jobb időszak jött el, amikor a szigorú szabály betartása kontraproduktív lenne, kedvező, ha az Országgyűlés a kormány javaslata alapján változtat rajta.

adósságképlet
Kapcsolódó cikkek