Magyar gazdaság

Mi vár a gazdaságunkra?

Az elmúlt években felértékelődött a gazdasági biztonság, amiben a globalizáció mellett szerepet játszott az is, hogy csődöt mondtak a katonai beavatkozások – mondta Inotai András, a Világgazdasági Kutató Intézet volt igazgatója lapunk Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó című konferenciáján. Tállai András államtitkár az elmúlt évek legnagyobb eredményének a bizalom visszaszerzését és az ország talpra állítását nevezte.

Inotai András nyitó előadásában kiemelte: a kis országok (így hazánk esetében is) különösen fontos a gazdasági biztonság kérdése, miután nyitott gazdaságokról van szó. Ez utóbbi azonban új mozgásteret, lehetőséget adhat, ha megfelelő gazdaságpolitika társul ehhez.

A Világgazdasági Kutató Intézet volt igazgatója hét tényezőt különített el a gazdasági biztonság kérdésén belül. Az első a piacra jutás biztonsága. A kis országok esetében megfigyelhető, hogy a a növekedés motorja lett, ennek jelentőségét egyben a világgazdasági válság is felerősítette.

A második tényező a pénzügyi biztonság, amelynek lényeges belső feltételei (költségvetés helyzete, a lakossági megtakarítás szintje, gazdaságpolitika kiszámíthatósága) vannak. E kérdéssel kapcsolatban kiemelte a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának fontosságát, ugyanis súlyos többlet- és deficitproblémák alakultak ki a világgazdaságban. Utóbbi kapcsán példaként említette, hogy Kína valutatartalékának értéke több mint az egyéves német nemzeti jövedelem. Kérdés, lesz-e újabb pénzügyi rendszer, valutakosár, vagy megmarad a dollár túlsúlya – tette hozzá.

A harmadik tényező, az ellátás biztonságának kérdése. Ennek egyik területe az energiabiztonság annak különböző aspektusaival (diverzifikáció, árak kérdése, tranzitútvonalak). Az ellátás biztonsághoz tartozik a nyersanyagok, illetve az biztonságának kérdése is.

A negyedik ellátási biztonsági tényező a mezőgazdaságra, illetve az élelmiszerellátásra vonatkozik. Egyre több embert kell ugyanis eltartani globális szinten, illetve a népesség jövedelmi helyzete is változik: egyre több réteg emelkedik fel, így változik a fogyasztás minősége is (rizs helyett gyümölcsöt, húst kell termelni nagy mennyiségben). A vízellátás az ötödik ellátás-biztonsági tényező, amely Inotai András szerint a jövő legfőbb stratégiai problémájává válik.

A gazdasági biztonság negyedik területe a technológiai biztonság (például szellemi tulajdonjogok, kibertér védelme), az ötödik pedig a fizikai környezet biztonsága, amely kérdésnél a globális felmelegedés ügye egy lényeges kérdés. A hatodik tényező a szociális biztonság, ahol a GDP-növekedés és a munkahelyteremtés kapcsolatának fontossága merül fel. A demográfiai kihívás kérdése is szóba jön ennél a tényezőnél az elöregedő lakosság okozta következményekkel. Az európai szociális jóléti rendszer 1970-es években kiépült modellje a régi formájában már nem fenntartható - hangsúlyozta.

A hetedik tényező az értékbiztonság, amelynél a migrációs kihívás kap nagy szerepet. Európát különösen Afrika felől éri migrációs nyomás. Inotai András szerinte erkölcsi, gazdasági okokból sem lehet megoldás a bezárkózás.

Magyarország szempontjából kiemelte: hosszú távú hiteles gazdaságbiztonsági stratégiára van szükség, mind a hét tényező figyelembevételével. Ennek keretében kiemelt beruházásokat kell megvalósítani a humántőke, az oktatás, a k+f és az egészségügy terén, illetve az is fontos, hogy innovatív társadalom épüljön ki – mondta. Ennek megvalósításához stratégiai szövetségesek kellenek az ország számára, amihez pedig bizalom szükséges.

Tállai: az összeomlástól mentettek meg a válságadók

Elsősorban nem víziókról beszélt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság konferenciáján, hiszen még rengeteg feladat áll a kormány előtt a következő időszakban. Az elmúlt évek legfontosabb eredményének a bizalom visszaszerzését és az ország talpra állítását nevezte.

Kiemelkedő eredmény, hogy Magyarország ellen megszűnt a túlzottdeficit-eljárás – mondta Tállai András. Az államtitkár szerint most az a feladat, hogy ne kerüljünk vissza ebbe a helyzetbe.

A deficit leszorításához kellett az egykulcsos adót bevezetése és a közteherviselés kiszélesítése, vagyis az ágazati különadók, így a bankadó bevezetése. Ez Tállai szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar költségvetés ne omoljon össze. Az elmúlt időszakban pedig a gazdaság fehérítése – az online pénztárgép bevezetése vagy az EKÁER – is segítette a költségvetést.

Fontos volt a versenyképes üzleti környezet kialakítása, amiben nagy lépés volt a kkv-szektorban a 10 százalékos társasági bevezetése, az adminisztráció csökkentése – sorolta Tállai, ám elismerte azt is, hogy utóbbit még sokan nem érzékelnek a mindennapjaikban.

Andor László: Segélyezés helyett beruházás

Az európai jóléti államok átalakulóban vannak, és a segélyezéstől a beruházás felé mozdulnak el belső reformok révén – mondta Andor László volt foglalkoztatási EU-biztos.

Az idei év legfontosabb szociális, munkaügyi fejleményének a 8,5 eurós német bevezetését tartja. Eddig Németország azon kevés EU-tagállam közé tartozott, ahol nem volt általános érvényű minimálbér. Hozzátette: ez a változtatás a magyar gazdaság szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a szoros kétoldalú kapcsolatok miatt. Kiemelte: a növekvő bérszínvonallal nőhet a németországi kereslet, ami segíthet kihúzni a recesszióból az eurózóna gazdaságát.

Nem a Nyugat helyett, hanem amellett kell új utakat találni

Sokan hitték, hogy az kész modellt ad majd a magyar gazdaság modernizációjához, az elmúlt években azonban rá kellett ébrednünk: saját stratégia nélkül félrevisz az út. Nem a Nyugat helyett, hanem amellett kell új utakat és célokat találnia Magyarországnak.

Magyarország történelmi hagyományainak megfelelően a westernizáció mentén képzeli el a modernizációt, az elmúlt években azonban letértünk erről az útról – ebben is egyetértett Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egyetemi tanára, volt gazdasági miniszter és Balázs Péter, a CEU egyetemi tanára, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere a Világgazdaság konferenciáján.


Tölgyessy: drámai a lemaradásunk

Magyarországon 2010-től egy meglehetősen új kurzus van – jelentette ki Tölgyessy Péter alkotmányjogász, aki „Az elakadt magyar felzárkózás és a külvilág” címet adta előadásának. Ami az elmúlt 25 évben történt, az nem egy ember, nem egy párt eredménye, hanem egy közös alkotása Magyarországnak, válasz a gazdasági felzárkózás sikertelenségére. Tölgyessy szerint az összes objektív szám Magyarország lemaradását mutatja.

„Magyarország drámaian, súlyosan lemaradt a számára vonzó országokhoz képest az elmúlt évtizedekben” – mondta Tölgyessy, aki szerint ma távolabb vagyunk Ausztriától, mint 1988-ban voltunk. Rámutatott, hogy a térség többi országában sem sikerült az áttörés. Ugyanakkor Lengyelország gazdasága utolért minket az elmúlt években, amire utoljára még Mária Terézia előtt volt példa.

Azon a panelbeszélgetésen, amely a magyar és nemzetközi cégek vállalati stratégiáinak kérdését járta körbe kiderült, a cégvezetők a gazdasági szabályozási környezet kiszámíthatóságának erősítését várják el a kormánytól. A vállalatok vezetői szerint kicsi a magyar piac, előbb-utóbb muszáj a hazai cégeknek külföldre menniük.

Bőgel György, a CEU Business School egyetemi tanára elmondta: a jövő iparága minden bizonnyal okos iparág lesz, ami nem csak általános célú, mindenbe beépíthető, mindennel kombinálható árut állít elő, hanem növeli a GDP-t és a jólétet is.

Bojár Gábor, a Graphisoft Park elnökének véleménye szerint az állam feladata nem a start-up cégek támogatása, hanem a stabil jogi környezet, a tiszta verseny feltételeinek megteremtése lenne.

Tállai András Inotai András balázs péter westernizáció EU biztonság konferencia versenykapitalizmus Tölgyessy Péter chikán attila
Kapcsolódó cikkek