Migráció Magyarország 827 főt lenne köteles befogadni az Olaszországba és Görögországba menekülők közül – derül ki az Európai Bizottság migrációval kapcsolatos, tegnap konkretizált javaslataiból. A mechanizmus összesen negyvenezer szíriait vagy eritreait érintene. Németországba 8763, Franciaországba 6752, a spanyolokhoz pedig 4288 embert küldene a bizottság, amely minden fő után hatezer eurós támogatást biztosítan a tagállamoknak.

Ha valamelyik tagországban váratlanul és nagy mértékben megugrik a beáramló menekültek száma, akkor mentesülhet az átvállalási kötelezettség alól, sőt, akár az olaszok és görögök mellett igényt tarthat az áttelepítésre is. Ez elsősorban Máltát érintheti.

Magyarországnak 307 főt kellene befogadni a következő két évben abból a 20 ezerből, akiknek a menekültstátusát az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősíti. Erre összesen 50 millió eurót szán Brüsszel.

A bizottság akciótervet dolgozott ki az embercsempészek elleni fellépésről is. Összeállítanának egy listát a gyanús hajókról, megerősített információcsere keretében már az interneten igyekeznének kiszűrni az embercsempészetet. Az érkező menekültek azonosításához szükséges ujjlenyomatvétel esetében közös iránymutatást dolgoznak ki, és konzultációt indítanak az uniós munkavállalást biztosító kékkártya rendszerének hatékonyabbá tételéről.

Konkretizálták a tengeri ellenőrzést biztosító Triton akció kereteit is. Az Európai Bizottság 121 főt, tíz tengeri, 33 szárazföldi és nyolc légi egységet biztosítana, emellett kiterjesztené a művelet földrajzi kereteit is, amely ezzel magába foglalná az olasz Mare Nostrum akció területét is.

Idén már több mint 1800 menekülő vesztette életét a Földközi-tengeren, legtöbbjük Líbiából próbált eljutni Olaszország felé. Az ENSZ becslései szerint hatvanezren vágtak neki az útnak, többnyire szírek, eritreaiak, nigériaik vagy szomáliaiak.