Magyar gazdaság

Nem lesznek piacmozgató hatású makrogazdasági hírek a jövő héten

Nem lesznek érdemi, piacmozgató hatású hazai makrogazdasági hírek a jövő héten.

Hétfőn jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei első negyedévi államháztartási statisztikája. Tavaly az utolsó negyedévben a arányában 3,0 százalékponttal, értékben 597 milliárd forinttal csökkent az államadósság. Az egyenleget 739 milliárd forint hiteltörlesztés csökkentette, miközben a forint gyengülése miatt 142 milliárddal nőtt az Az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a GDP 77,3 százaléka volt 2014 végén, éppen megegyezett az egy évvel korábbival. Az adósság összege 24 521 milliárd forint volt, 1436 milliárddal több, mint egy évvel korábban az MNB februárban közölt adatai szerint.

Ugyancsak államháztartási adatokat közöl csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az április végi részletes kimutatása alapján. Az előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének április végi hiánya 609,8 milliárd forint volt, az első négyhavi hiány 69 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

Csütörtökön a keresetek márciusi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Februárban 3,4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest. A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 2,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 0,7, százalékkal nőtt. A fogyasztói árak 1,0 százalékos februári éves csökkenésével számolva a reálkeresetek éves 4,4 százalékkal nőttek a nemzetgazdaság egészét tekintve, és 4,3 százalékkal a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül. A vállalkozások 3,6 százalékkal több foglalkoztatottat alkalmaztak, mint a tavaly februárban.

makro
Kapcsolódó cikkek