Magyar gazdaság

NGM: az EB javította a magyar kilátásokat

A konvergenciaprogramban bemutatott intézkedéseket, így a jövő évi adócsökkentések fogyasztást erősítő hatásait is figyelembe véve az Európai Bizottság makrogazdasági és költségvetési előrejelzése lényegében összhangban van a kormány várakozásaival - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel. A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy az EB javította a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Az Európai Bizottság kedden tette közzé tavaszi gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve.

A testület Magyarországra vonatkozó előrejelzése szerint 2015-ben 2,8 százalékos növekedés várható, ami fokozatosan mérséklődik 2,2 százalékra 2016-ban. Az NGM megjegyezte azt is, hogy a brüsszeli testület téli prognózisában még 2,4 és 1,9 százalékos bővüléssel számolt.

A minisztérium szerint a konzervatívnak tekinthető bizottsági prognózis mindkét évre néhány tizeddel elmarad a konvergenciaprogramban publikált makrogazdasági pályától. A különbség 2015-ben arra vezethető vissza, hogy a kormány az európai uniós források fokozottabb lehívásának köszönhetően valamelyest erőteljesebb beruházási dinamikával számol.

A 2016-ra várt eltérés oka pedig teljes mértékben az, hogy a bizottság előrejelzése - a lezárás időzítésének következtében - nem számol a jövedelemadó-csökkentés fogyasztást erősítő hatásával.

A bizottság szerint a magyar gazdaság messze várakozáson felüli teljesítménye 2014-ben nagymértékben a beruházásoknak köszönhető, amit az EU-s források fokozott lehívása és a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja egyaránt támogatott. Ugyanakkor elismeri, hogy a termelési oldalon minden szektor hozzájárult a növekedéshez. Az exportfolyamatok továbbra is kedvezően alakulnak, így az ország folyó fizetési mérlegének többlete tovább növekedhet. Magyarország növekedése a teljes előrejelzési horizonton felülmúlja az EU átlagát - hangsúlyozta az NGM.

A kedvező munkaerő-piaci folyamatok a következő időszakban is fennmaradnak, a munkanélküliségi ráta 2015-ben 7 százalék alá, 2016-ban pedig 6 százalékra süllyed. A bizottság inflációs várakozása 2015-ben megegyezik a kormány előrejelzésével (0,0 százalék), 2016-ban ugyanakkor közel 1 százalékpontos különbség mutatkozik. Ennek oka egyrészt az, hogy a bizottság nem számolhatott a sertés tőkehús áfakulcsának, valamint az illetékek csökkentésének hatásával - vélekedik az NGM.

A minisztérium kiemeli azt is, hogy a vártnál kedvezőbb makrogazdasági és költségvetési folyamatok következtében az Európai Bizottság államháztartási előrejelzése tovább javult a legutóbbi (téli) előrejelzéshez képest. Az Európai Bizottság is elismeri a kormány adósságcsökkentő törekvéseit, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya a konvergenciaprogramban jelzettnél is kissé gyorsabban mérséklődhet, 2016-ra a 73,5 százalékára csökkenhet - írta az NGM.

konvergenciaprogram eb NGM
Kapcsolódó cikkek