Magyar gazdaság

Berlin már készül a görög államcsődre

A német kormány megkezdte a felkészülést arra az esetre, ha Görögország fizetésképtelenné válik - írta ma a Bild című német lap.

A Bild kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Berlinben megindultak a konzultációk a görög államcsőd esetén bevezetendő intézkedésekről, köztük a tőkemozgások korlátozásáról és egy adósság-elengedési programról. A német kormány képviselői az Európai Központi Bank (EKB) munkatársaival is egyeztetnek az ügyben, ugyanakkor konkrét tervek nincsenek arról, hogy miként kellene kezelni az esetleges csődhelyzetet.
   
Azt azonban "a kancellár is tudja, hogy már nincs elég idő" - fogalmazott egy magas beosztású diplomata a Bildnek.
   
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége csütörtökön távozott a görög államadósság-válság kezelését szolgáló programról zajló brüsszeli tárgyalásokról. A nemzetközi pénzügyi szervezet az álláspontok távolságával indokolta a döntést. Berlin viszont kitart a tárgyalások folytatása mellett. "Senki nem tehet nekünk szemrehányást, hogy nem tettünk meg mindent" - mondta a Bild egyik forrása.
   
Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az Európai Bizottság, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.

A második támogatási program egy hónappal, június végéig történő meghosszabbításáról kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben a fizetésképtelenség veszélyébe került ország nem kaphatja meg a második mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Az ügyet június végéig kell rendezni.

 

Németország felkészülés görög államcsőd
Kapcsolódó cikkek