Magyar gazdaság

Már akkor aláírtak Garancsi cégével, amikor még kormányhatározat se volt róla

A Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. nyerte el azt a közbeszerzési eljárást, amelyet az MNV Zrt. a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság beruházásaira írt ki. A dokumentumoknak azonban van egy igencsak pikáns elemük, a szerződést ugyanis már akkor aláírták a Market Zrt.-vel, amikor az erre jogosító kormányhatározat még meg sem született - írja a Népszabadság.

A hazai viszonyokat valamelyest ismerők számára aligha meglepő eredményt tett közzé pénteken az közbeszerzési értesítőjében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). A dokumentum szerint a 2017. évi úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyílt vízi világbajnokság rendezéséhez szükséges uszodakomplexum építésére – vagyis a Dagály uszoda átalakítására – kiírt közbeszerzési eljárást a kormány új kedvence, a Videoton FC tulajdonosa, Garancsi István érdekkörében lévő Market Építő Zrt. nyerte meg. A pályázaton még a Strabag-MML Kft. és a Magyar Építő Zrt. indult el. A papírok szerint a projektet a Market a legolcsóbb ajánlatának köszönhetően nyerte el - írja a Népszabadság.

A beruházás így is hatalmas, hiszen a költségek elérik a nettó 38,63 milliárd forintot. Ez bruttó 48,72 milliárd forint, ami feltűnően közelít ahhoz a 49 milliárd forintos tételhez, amelyet a kormány és az MNV részéről már május végén emlegettek. A lap szerint ezt azért érdemes felidézni, mert a kabinet tagjai suta magyarázatokra kényszerültek azután, hogy Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke áprilisban még arról beszélt, hogy a világesemény összesen 25 milliárd forintba kerül majd. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok miatt voltak, akik úgy vélték, hogy a világbajnokság megrendezéséről szóló parlamenti döntés előtt elhallgatták a valós számokat.

Az uniós oldalon közzétett dokumentumok ugyanakkor egy másik pikáns részletet is tartalmaznak. Az adatok szerint ugyanis május 11-én hirdettek eredményt, és másnap a Market Zrt.-vel már szerződést is kötöttek. De a szerződéskötést lehetővé tévő kormányhatározat csak május 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben, s csak a megjelenés napjától hatályos azonnal. A beruházás alapkőletétele pedig május 18-án történt meg.

Ha a dátumok valódiak, s a céggel kötött szerződésben erre vonatkozóan nem volt valamiféle kitétel, akkor a Market Zrt.-vel egy csaknem bruttó 49 milliárd forintos kontraktust úgy kötött meg az eljárást kiíró MNV Zrt., hogy az azt lehetővé tévő kormányhatározat még meg sem született.

Hogy a helyzethez illő hasonlattal éljünk: Garancsi cége a startpisztoly eldördülése előtt vízbe vetette magát, csakhogy ezúttal nem indították újra a futamot.

garancsi Market Építő Zrt.
Kapcsolódó cikkek