A magyarok a legkevésbé elégedettek között vannak az Európai Unióban – derül ki az Eurostat életminőséget vizsgáló kutatásából.

A tegnap először kiadott publikáció szerint tízfokú skálán 6,2 pontra értékelik saját helyzetüket honfitársaink, az uniós átlag ezzel szemben 7,1, a legelégedettebbek pedig 8 ponttal a finnek, a dánok és a svédek.

Az EU-tagok közül egyedül Bulgáriában rosszabb a helyzet (4,8 pont), miközben hozzánk hasonlóan csak a csőd széléről mentőhitellel visszarángatott görögök, ciprusiak és portugálok látják a helyzetüket. A magyarok egyedül munkájukat tekintve érik el a 7,1 pontos uniós átlagot, ám a többi mutatónál (személyes kapcsolatok, lakhatás, munkába járás, környezet, szabadidős környezet, szabadidő és pénzügyi helyzet) rendre rosszabb az értékelés.

Amíg a legelégedettebb az átlag a személyes kapcsolataival (7,8 pont), az európaiak jó része különösen pénzügyi helyzetét tekintve látja borúsan a helyzetét. Az átlagos vélemény ebben a kategóriában mindössze 6 a tízes skálán, a magyarok 5,2 pontja pedig nem is számít kiemelkedően rossznak a bolgárok 3,7-es, a görögök 4,3-as vagy a portugálok 4,5-ös értékeléséhez képest.