Magyar gazdaság

Úrrá lett a rosszkedv a német befektetőkön

Hét hónapja nem látott mélységbe süllyedt a befektetői bizalom Németországban, főleg a görög csőddel kapcsolatos aggályok felerősödése nyomán. A ZEW gazdaságkutató intézet német befektetők és elemzők megkérdezésével készülő hangulatindexe júniusban 31,5 pontra süllyedt a májusi 41,9-ről; a Bloomberg elemzői konszenzusa 37,3 pont volt. A következő hat hónap mértékadó indikátorának tekintett index ezzel már harmadik egymást követő hónapban csökkent – így is jóval magasabban van az előző, 2014. novemberi mélypontnál, amikor csak 11,5 pontot ért el. Kevésbé elégedettek a megkérdezettek a német gazdaság helyzetével is: az ezt tükröző, a várakozásoknál általában magasabb részindex 65,7 pontról 62,9-re esett vissza júniusban.

Külső tényezők szűkítik a mozgásteret arra, hogy Németország jó gazdasági helyzete tovább javuljon, ilyen különösen a Görögország jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok folytatódása és a világgazdasági fellendülés visszafogott dinamikája – kommentálta a mutatókat a ZEW elnöke, Clemens Fuest. (Ezek a hatások érződnek az eurózónára vonatkozó mutatókban is: a ZEW főindexe 7,5 ponttal 53,7 pontra süllyedt a valutaövezetben, a jelenlegi helyzet megítélésének részindexe 5,1 ponttal mínusz 21,6 pontra esett vissza – utóbbit főleg az olasz és a francia gazdaság helyzete húzta le.)

A német jegybank egyelőre jóval derűlátóbban ítéli meg a német gazdaság lehetőségeit, mint a befektetők: június elejént 1,4 százalékra növelte az idei GDP-növekedésre adott prognózisát a decemberi 1 százalékról. E hét elején közzétett havi jelentésében pedig úgy fogalmazott a Bundesbank, hogy a „rendkívül pozitív” fogyasztói hangulat marad a gazdasági expanzió fő hajtóereje, és rövidesen a feldolgozóipar is magasabb fokozatra kapcsolhat. A fogyasztás fellendülését tükrözik lassan az árak is: a májusi év/éves 0,7 százalék volt a szövetségi statisztikai hivatal tegnap közzétett végleges adatai szerint, ez hét hónapja legmagasabb szint. Januárban még 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – ehhez képest Németország már megnyugtató távolságba került a defláció rémétől, de még mindig messze van az Európai Központi Bank (EKB) céljától, amely szerint az eurózónában valamivel 2 százalék alatti infláció volna kívánatos.

Németország viszont akár el is érheti ezt a célszámot ez év vége felé – állítják a Deutsche Welle által hivatkozott elemzők –, egyrészt mert az energiaárak várhatóan számottevően nőnek majd 2015 második félévében, másrészt, mert a német vállalatok elkezdik áthárítani a fogyasztókra a kötelező idei bevezetése miatt megemelkedett költségeiket.

Németország ZEW-index befektető
Kapcsolódó cikkek