Naperőmű építését és működtetését támogatja az Amazon felhő alapú megoldásokat kínáló Web Services (AWS) üzletága – jelentette be a társaság. Az Egyesült Államokban megvalósuló fejlesztés nagyjából 150 millió dollárba kerül majd, azt azonban nem hozta nyilvánosságra a vállalat, hogy ebből az összegből mennyit vállalnak ők.

A Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet a múlt héten hozott nyilvánosságra egye levelet, amelyben az AWS 19 ügyfele – köztük a Huffington Post és a Tumblr – arra szólította fel a céget, hogy több információt hozzon nyilvánosságra arról, milyen forrásból származó energiával működteti a felhőszolgáltatásokhoz szükséges adatközpontjait.

Az Amazon néhány nappal később egy blogbejegyzésben reagált a levélre jelezve, hogy a létesítményeiben jóval kevesebb energiát és szervert használnak, mintha a partnerei saját adatközpontokat hoztak volna létre. A társaság célja, hogy 2016-ra globális infrastruktúrája negyven százalékát már megújuló energiaforrásból származó energiával működjön, a hosszú távú cél pedig az, hogy teljesen átálljanak erre a megoldásra. Az Amazon számára egyébként egyre fontosabb, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek a Web Services szolgáltatásaival és működtetésével, mivel az ágazat a cég egyik legnagyobb profittermelő részlegévé vált. Jeff Bezos, a társaság vezérigazgatója a tavalyi üzleti eredmények bemutatásakor azt közölte, hogy az AWS már ötmilliárd dollárt hozott a cégnek és igen gyorsan fejlődik.
Az Amazon mellett számos nagy technológiai cég is igyekszik növelni a részesedését a saját felhasználásán belül. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook például februárban jelentette be, hogy 25 év alatt összesen 848 millió dollárért vásárolnak majd energiát egy kaliforniai naperőműtől. Emellett a társaság Kínában maga hoz létre egy ilyen létesítményt.