Magyar gazdaság

Görög adósság: a hitelezők enyhíthetnek a terheken

Görögország európai hitelezői megállapodtak abban, hogy enyhítenek a görög adósságszolgálat terhein, ha az athéni kormány teljesíti az új, öt éven belül immár a harmadik pénzügyi mentőcsomaghoz kapcsolódó feltételeket - jelentette ki Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős tagja.

Az RMC francia rádiónak még kedden adott nyilatkozatában az európai biztos kijelentette, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek már megvitatták a kérdést és abban állapodtak meg, hogy csökkentik a kamatokat és kitolják a futamidőket. Ezt azonban csak azután lehet megtenni, hogy Görögország és hitelezői megállapodnak egy jó fejlesztési és támogatási programról.

Moscovici nyilatkozata némiképp ellentmond Angela Merkel német kancellár vasárnapi nyilatkozatának. Az ARD német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban Merkel leszögezte, hogy szó sem lehet Görögország államadósságának elengedéséről, és törlesztési könnyítésekről csak azután lehet tárgyalni, hogy az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramban vállalt kötelezettségeit, és ezt az első felülvizsgálat igazolja.

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint a hitelezők - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - azt tervezik, hogy a következő két hét alatt lefolytatják a tárgyalásokat és augusztus 6-ra megállapodnak, hogy az új program alapján az első részletet már augusztus 17-én folyósítani tudják.

Görögországnak legközelebb augusztus 6-án kell 188 millió eurót az IMF-nek, augusztus 20-án pedig több mint 3,3 milliárd eurót az EKB-nek törlesztenie. Hétfőn az segélyalapjából kapott áthidaló hitelből fizetett ki 4,2 milliárd eurót az euróövezeti jegybanknak, mintegy kétmilliárd eurót pedig a valautalapnak az athéni vezetés.

Görögország a tervek szerint nagyjából 86 milliárd euró hitelt kap az euróövezeti válságkezelő rendszer, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében. A Bloomberg által megkérdezett elemzők fele szerint ez az összeg nem lesz elegendő Görögország számára, 71 százalék szerint pedig továbbra is fennáll annak veszélye, hogy Görögország elhagyja az euróövezetet a jövő év vége előtt.

Eközben a görög parlamentben szerdán megkezdődött a kormány által előző nap beterjesztett törvénycsomag megvitatása. Evklídosz Cakalotosz pénzügyminiszter a négy illetékes parlamenti bizottság együttes ülésén leszögezte, hogy pénteken meg kell kezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel az új, hároméves programról, amihez azonban jóvá kell hagyni a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazó előterjesztést. Nikosz Paraszkevopulosz igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a parlamentnek el kell fogadnia a hitelezőkkel egyeztetett törvényeket, különben az országot a fizetésképtelenség fenyegeti.

Az illetékes bizottságok után a parlament plenáris ülést tart, majd - valószínűleg késő este - név szerinti szavazással zárják a vitát. Mivel az új törvénycsomagból kikerültek a legvitatottabb pontok, így a korai nyugdíjazás megszüntetésével és az agrárgazdálkodók adóterheinek emelésével kapcsolatos rendelkezések, szinte teljesen biztos, hogy a parlament elfogadja az előterjesztést, így pénteken elkezdődhetnek a tárgyalások.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője cáfolta azt a görög lapértesülést, miszerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 10 milliárd dollárt kért Vlagyimir Putyintól, hogy meg tudja teremteni a drachmához való visszatéréshez szükséges devizatartalékot.

"Többször cáfoltuk, az elnök és a (külügy)miniszter is, a legkülönbözőbb szinteken elmondtuk, hogy Görögország vezetése nem kért segítséget Oroszországtól" - jelentette ki Peszkov szerdán tartott sajtóértekezletén.
 

hitelezők görög adósság enyhülés Pierre Moscovici
Kapcsolódó cikkek