Májusban átlagosan egy százalékkal voltak nagyobbak az ipar termelői árai a tavalyinál – huszonegy hónapja először drágultak átlagosan termékek.

Az átlagos árnövekedést részben az exportárak 2,2 százalékos növekedése okozta, amiben azért az is közrejátszott, hogy egy év alatt az euró 2,2, a dollár pedig 27,0 százalékkal erősödött a forinttal szemben. A belföldi értékesítési árak 1,2 százalékkal csökkentek, ám leginkább ez az olcsó olaj hatása lehet. Az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,9 százalékkal csökkentek az árak, a beruházási javakat gyártó ágazatokban nőttek 1,9 százalékkal, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban nem változtak az árak. Ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 3,2 százalékkal emelkedett, amit jelentősen nagyobb súlyánál fogva a nem tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékos árcsökkenése ellensúlyozni tudott.

Az év első öt hónapjában a belföldi 3,5, az exportértékesítési árak 0,3 százalékkal maradtak el a múlt év azonos időszakához képest, ami összességében 1,4 százalékos ipari termelői árcsökkenést okozott. Egy hónap alatt 1,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban, a belföldi árak 1,6, az exportárak 2,0 százalékkal emelkedtek az áprilisiakhoz képest.
A belföldi értékesítésben a feldolgozóipar árai 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak a tavaly májusinál. Háromhavi csökkenés után a járműgyártás belföldi termelői árai 2,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly májusinál, a számítástechnikai termékek 3,4, százalékkal drágultak.