Magyar gazdaság

A földpályázati rendszer után vizsgálódik Brüsszel

Ismét vizsgálódik a hazai földügyek kapcsán az Európai Bizottság, több panaszos megkeresése után a bizottság szeretne meggyőződni arról, hogy a pályázatok meghirdetése és kezelése összeegyeztethető-e az uniós jogrenddel - olvasható a Napi Gazdaság szombati számában.

A lap brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írta, a vizsgálat csupán kezdeti szakaszában van, a testület még csak tájékozódik az ügyben, hivatalos eljárás egyelőre nincs látótávolságban.

Értesüléseik szerint a brüsszeli szakemberekhez több megkeresés is érkezett a magyar állami földek bérbeadási gyakorlata miatt. A bizottság a magyar földtörvénynek azt a passzusát vizsgálja, amely előírja, hogy az állami földek bérbeadását nyilvános pályázaton kell meghirdetni. A panaszosok szerint ugyanis ez sértheti azoknak az érdekeit, akik korábban előzetes megállapodást kötöttek. A brüsszeli testület arra is kíváncsi, hogy a külföldi agrárbefektetőkkel szembeni bánásmód, magában foglalva az állami földek bérbeadását célzó rendszert is, összeegyeztethető-e az európai uniós szerződésekkel, főleg a tőke szabad mozgását biztosító elvvel kapcsolatban.

A bizottság egyelőre semmilyen hivatalos álláspontot nem közölt a földbérleti rendszerrel kapcsolatban. A Földművelésügyi Minisztériumtól is azt a tájékoztatást kapta a lap, hogy az Európai Bizottság részéről eddig nem érkezett hivatalos megkeresés az ügyben.

Európa Bizottság Brüsszel földpályázatok
Kapcsolódó cikkek