Adósságtörlesztési számlára kell utalni a magáncsődegyezséget kötött adós keresetét és rendszeres bevételét, amely felett a kijelölt családi vagyonfelügyelő rendelkezik – derül ki abból a rendelettervezetből, amelyet a Igazságügyi Minisztérium (IM) tett közzé a bírósági adósságrendezési eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó részletszabályokról. Ebben a magáncsőd során a családi vagyonfelügyelő és az eljárásban részt vevő felek közötti együttműködésnek, valamint a törlesztés folyószámláról való teljesítésének szabályait határozza meg.

Az Országgyűlés június 30-án fogadta el a magánszemélyek adósságrendezéséről szóló törvényt. A törvény szeptember elsején hatályba lép, de az átmeneti rendelkezések alapján 2016. szeptember 30-ig csak a törvény fő szabályánál szűkebb körben kezdeményezhetnek, meghatározott feltételek teljesülése esetén az adósok adósságrendezési eljárást. A magáncsődöt csak olyan adós veheti igénybe, akinek vagyona és jövedelme is van, valamint részéről a tartozásokkal kapcsolatos fizetési hajlandóság is fennáll, csupán fizetési képessége hiányzik. A sikeres adósságrendezési eljárás végén a jóhiszeműen eljáró adós – miután tartozásainak elvárt mértékét teljesítette – mentesül a további tartozásainak megfizetése alól.

A magáncsőd lehetőségével azok a természetes személyek – ideértve az egyéni vállalkozókat és a saját foglalkoztatásúakat is – élhetnek, akiknek legalább 2 millió forint, de legfeljebb 60 millió forint közötti, egy vagy több olyan, legalább 90 napja lejárt, de az adós által legalább 80 százalékban elismert hitelviszonyból eredő tartozása van, amely nem haladja meg az adós vagyonának kétszeresét. Az eljárás kizárólag az adós kezdeményezésére indulhat meg, és ehhez nincs szükség a hitelezők jóváhagyására sem. Az adósságrendezési eljárást 2016. szeptember 30-ig csak azok az adósok kezdeményezhetik, akiknek a lakhatásukra szolgáló ingatlanuk kényszer-értékesítésére sor kerülhet.

Az eljárás célja, hogy állami felügyelet és szabályok alapján valósulhasson meg az adós és a hitelező közötti adósságrendezés. A most publikált rendelettervezet meghatározza a folyamatban kulcsszerepet betöltő családi vagyonfelügyelő feladatait, jogait az eljárásban. A rendelet szabályozza majd a családi vagyonfelügyelő és az adós közötti megállapodás kötelező tartalmát. Az IM szerint az adósságok rendezése úgy történhet meg ellenőrzötten és megbízhatóan, ha az adós nyit egy adósságtörlesztési számlát valamelyik pénzintézetnél (ez nem szükségképpen a hitelező), és arra utalja a keresetét, illetve egyéb rendszeres bevételei közül azokat, amelyeket egy külön kormányrendelet nem von ki az adósságrendezés köréből. Erre a számlára kell utalni az adós mindennapi megélhetéséhez nem szükséges vagyonának értékesítéséből származó bevételeket is. Ez a számla az adósé, az ezen lévő pénz a tulajdonát képezi, de a családi vagyonfelügyelő rendelkezési jogot kap felette.