Magyar gazdaság

Lecserélte az állami MKB a teljes elemzői csapatát

A háromszáz fős csoportos létszámleépítés keretében az állami tulajdonú MKB megvált korábbi elemzési részlegétől, amely alapvetően kritikus hangot ütött meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a bank új elemzőcsoportját Kuti Ákos fogja vezetni, aki korábban az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője volt.

Az MKB élére július 23-án nevezték ki Balog Ádámot. Az új elnök-vezérigazgató addig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt (korábban pedig szintén Matolcsy György elnökkel dolgozott együtt még a Nemzetgazdasági Minisztériumban, adóügyi államtitkárként).

„Az új elnök-vezérigazgató érkezésével megerősödtek a korábban ehhez a pozícióhoz kötődő területek” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az MKB Bank sajtóosztálya. Ilyen például a jog, a stratégia, a marketing, a társaságirányítás, a compliance és a kommunikáció, amelyeket mostantól az új elnök-vezérigazgató felügyel.

Ezeket a területeket abban az időszakban, amíg nem volt első számú vezetője a banknak, a két vezérigazgató-helyettes egymás között megosztva felügyelte – közölte az átmenetileg állami tulajdonban, ám a jegybank irányítása alatt lévő pénzintézet. Hozzátették azonban azt is, hogy az érdemi változások lényegesen korábban, részben a vezetői pozíciók megszűnésével járó átszervezések során zajlottak, részben pedig a csoportos létszámcsökkentés keretein belül.

Az MKB sajtóosztálya arra a kérdésünkre, hogy lesznek-e további leépítések, vagy lehet-e számítani alkalmazottak felvételére, kiemelte: „Az év eleji drasztikus lépések jelen állás szerint elégségesek a hatékony működéshez.” Álláspontjuk szerint azonban „kisebb átalakításokra értelemszerűen szükség lehet a szervezet finomhangolásának érdekében”. Márciusban mintegy 35 középvezetői pozíciót szüntettek meg, ám jó néhány területen új vezetőket is kineveztek.

A pénzintézet azt közölte a Világgazdasággal, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban új középvezetőt „többek között” a vállalati üzletág, a treasury, a jog vagy a marketing területe kapott. Az MKB mindezeken kívül kiemelte azt is, hogy két új üzletág is önálló területté szerveződött a bankban: a lízing és az uniós pályázati tanácsadás.

elemzői csapat MKB
Kapcsolódó cikkek