Magyar gazdaság

Az NGM nem látta az átláthatósági jelentést

Az Open Budget Survey 2015 jelentés elkészítéséhez megküldött kérdőívet a kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium kitöltötte, de ezt követően a jelentés készítői nem mutatták meg az anyagot – válaszolta a kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A vizsgált 102 ország közül Magyarország a 45. helyen végzett a költségvetési rendszer átláthatóságának tekintetében, a lehetséges 100 pontból 49-et ért el.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerdán azt mondta: Magyarország teljesített a legrosszabbul az Európai Unióban. „Noha csak 15 EU-tagország vesz részt a felmérésben, garantált, hogy utolsók vagyunk az összes állam közül, mert biztos, hogy a Benelux vagy a balti államok költségvetése átláthatóbb a miénknél – hangsúlyozta.

Az NGM szerint az eredmény objektív összehasonlításra nem alkalmas, mert a 28 EU-tagállamból csak 15-öt vizsgáltak. A gazdasági tárca a jelentésben foglaltakat előzetesen nem látta, nem véleményezte és nem hagyta jóvá -közölték. Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy tesznek-e lépéseket az átláthatóbb költségvetés érdekében.

átláthatóság NGM költségvetés
Kapcsolódó cikkek