Magyar gazdaság

Egyszerűbb lesz építkezni

Alaposan átszabja a kormány a hazai építésügy szabályait. A tervek szerint elkerül az építkezések engedélyezése az önkormányzatoktól, az átlagosnak ítélt lakossági építkezéseknek pedig egyszerűbb lesz az engedélyeztetése. De lesz januártól Szép utca program is.

Határozott a kormány a hazai építésügy teljes átalakításáról. A terjedelmes intézkedési terv oldalakon át sorolja a tennivalókat, és több ponton alapvetően szabja át a jelenlegi rendszert. A legtöbb határidő 2016-os, a teljes terv végrehajtásáról 2017. október végéig kell beszámolnia Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A kormány döntése alapján „az ügyintézés hatékonyabbá tétele érdekében” az általános építésügyi hatósági hatáskört a jegyzőtől a járási hivatalba integrálják. Valamennyi járásban legalább egy építésügyi hatóságot létrehoznak. A változást a tervek szerint 2016 végéig hajtják vére.

A kormányhatározat szerint a lakossági építkezések támogatásának érdekében átlagosnak tekinthető minimumméretet kell meghatározni, amihez gyorsabb eljárás kapcsolódhatna. A kormány meg is mondja ezt a méretet: legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépület (legfeljebb 3 szint: pince, földszint, tetőtér) építése vagy meglévő lakóépület ilyenné bővítése, alakítása. Ebben az esetben a tervek szerint a szakhatósági közreműködés és az építésügyi követelmények vizsgálatán túlmenő szakkérdésvizsgálatra nem lesz szükség, az építésügyi hatóságnak tudomásulvételi eljárást kell lefolytatnia. Ennek bevezetését ugyancsak jövő év végére tervezi a kormány.

A határozat szerint a lakossági építkezések támogatása és „az épített környezetünk minőségének növelése érdekében” tájegységi karaktereket hordozó Nemzeti Mintaterv-katalógust kell kidolgozni, amely a műszaki dokumentációhoz kapcsolódóan tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását. A katalógusmegvalósítás ráfordításának a kalkulációja már el is készült: erre százmillió forintot irányoztak elő.

A kormány az érintett szakmai szervezetek bevonásával ki akarja alakítani a tervezőket, a teljes építési beruházási folyamatot és az üzemeltetést érintő szakmafelügyeleti rendszert, és ehhez kapcsolódóan kidolgozza a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló törvény és az érintett jogszabályok módosítását. A határozat úgy fogalmaz: ki kell dolgozni az építészeti, mérnöki tervezési és szolgáltatási rendszert és a hozzá kapcsolódó minimális tervezői díjszabást, valamint az építési tevékenység végzéséhez kapcsolódó dokumentációk teljes körű, átfogó és folyamatos monitoringfelülvizsgálatát.

A kormány előirányozta azt is, hogy a 2014–2020-as európai uniós támogatási időszak fejlesztési forrásainak hatékonyabb felhasználása érdekében Nemzeti Beruházás-előkészítési Alapot hoz létre. Egy másik alap is létrejönne, de ez már az építésügyi hatósági eljárásban foganatosítandó végrehajtások költségének legalább részbeni megelőlegezésére. A cél az, hogy pénzhiány miatt ne akadjon meg ilyen eljárás.

Az intézkedéstervben az e-építési koncepció megvalósításának érdekében javaslatot kell tenni a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. közreműködésével – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bevonásával – az építésügyi közigazgatási eljárások elektronizálásához szükséges jogszabályok módosítására. Továbbá létre akarják hozni az építésügyi közigazgatási eljárások elektronizálását támogató e-építési keretrendszert, valamint az ezt kiszolgáló, az építésügyi adatgyűjtést és megjelenítést támogató 3D Magyarország rendszert.

A kormány döntésének értelmében „az épített környezet minőségének országos biztosítása érdekében” létrehozzák az 59 építésigazgatási szervezettel rendelkező járásközpontban az állami főépítészi hálózatot és az általuk működtetett, rendszeresen ülésező tervtanácsot. A kiemelt jelentőségű területeken önálló főépítészi státust kell biztosítani.

A terjedelmes intézkedéstervben egy külön alpont jutott a „tér- és környezetkultúra-nevelés, szemléletformálás” témájára is. Ennek keretében a „Tiszta udvar, rendes ház” címeket idéző terv is szerepel, amely szerint Lázár János miniszternek 2016. január 31-ig ki kell dolgoznia és országos szinten be kell vezetnie a települési „Szép utca” programot.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek