Csak a magyar gazdák eredményes gazdálkodása tudja garantálni azt, hogy a magyar termőföld hosszú távon is magyar tulajdonban maradjon – hangoztatta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke szerdán Vasszécsenyben, az első vasi búzatermelési verseny eredményhirdetésén.

Emlékeztetett: 380 ezer hektár állami földet értékesítenek, ezek 50 ezer helyrajzi számon szerepelnek a földnyilvántartásban, 40 ezer parcella 10 hektárnál kisebb terület, vagyis a kisebb gazdálkodók számára is elérhető. A termőterületek megvásárlásához olyan banki kölcsönök is rendelkezésre állnak majd, amelyekhez a Nemzeti Földalap (NFA) garanciát nyújt, így azok kamatai alacsonyak lesznek, az alacsony kockázati felár miatt. A földvásárláshoz így várhatóan csupán 10-20 százalékos önerő kell majd, a fedezeteként pedig elegendő lesz a megvásárolt földterület – tette hozzá.

Győrffy hangsúlyozta: a vásárlás szabályozott keretek között zajlik, csak azok a magyar állampolgárok szerezhetnek földtulajdont, akik 20 kilométeres körzetben laknak, a föld megművelésében személyesen részt vesznek, és legalább alapfokú agrár-szakképesítésük van. Elővásárlási jog ugyan megilleti azokat a gazdálkodókat, akik legalább három éve művelik az adott területet, de szerinte legfeljebb néhány száz olyan ember van, aki 2012 óta rendelkezik állami földre szóló bérleti szerződéssel.

Andréka Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium jogalkotási főosztályvezetője elmondta: a földforgalmi eljárásokban a törvény komoly jogosítványokkal ruházta fel az Agrárgazdasági Kamarát, amely a települési agrárgazdasági bizottság (TAB) véleményének figyelembe vételével hozza meg a döntését a magánszemélyek között kötött termőföld-adásvételi ügyletekben. Ezt a döntést ugyan a helyi önkormányzatok felülbírálhatják, de vitás esetekben a bíróságok döntenek, amelyek szintén súlyozottan veszik figyelembe a kamarai álláspontot.