Magyar gazdaság

Romlottak a világgazdaság kilátásai az OECD szerint

Romlottak a világgazdaság kilátásai az elmúlt hónapokban, elsősorban Kína és Brazília gazdaságának lassulása miatt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint - mondta az MTI-nek Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) állandó magyar képviseletének vezetője.

Az eurózóna gazdasága idén 1,6 százalékkal növekedhet, ami minimális mértékű javulás a júniusi számokhoz képest, és erősebb, mint a tavalyi 0,9 százalékos gazdasági bővülés, de kevésbé erős mint lehetne, miután "egy százaléknyi növekedés nem jön át" - jegyezte meg.

Az OECD számításai szerint ugyanis az alacsony olajárak, az euró leértékelődése és az alacsonyabb hosszú távú kamatlábak hatásai az eurózóna gazdaságának nagyobb mértékű növekedést tennének lehetővé. A visszafogottabb növekedés mögött a befektetések alacsony szintje és az egységes belső piac problémái mellett elsősorban továbbra is a magas eladósodottság állhat, mivel a kedvező kamatkörnyezet ellenére sem indult meg a vállalati hitelezés - hangsúlyozta a nagykövet.

 

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet világgazdasági kilátások Cséfalvay Zoltán
Kapcsolódó cikkek