Magyar gazdaság

Többet költenek közmunkára

Nem robbant akkorát a közmunkások száma, mint amit a kormány tervezett, de a rájuk fordított kiadások így is nagyot nőttek - áll a Policy Agenda elemzésében.

A kormány 2015-ben mindennél több pénzt, 270 milliárd forintot akar elkölteni közmunkára. A létszámterv is ambiciózus volt: 213 ezer fő havi átlagban, és a nyáron akár 260 ezer ember foglalkoztatása. Ez 82 ezer fővel lett volna több, mint egy évvel ezelőtt, azonban hogy a KSH adatai szerint az év első hét hónapjában 182,4 ezer fő volt a havi átlaglétszám, amely 2014. január–július időszakához képest csupán 4 ezer fővel több.

A Belügyminisztérium saját statisztikája alapján is messze van a kitűzött cél, hiszen számaik alapján is csak 193 ezer fős az eddigi átlagos létszám - derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

A tervezettnél kevesebb közmunkás elvileg jó lehetne a költségvetésnek. Ezzel szemben az év első hét hónapjában a tavalyi 127 milliárd forint helyett 143 milliárd forintot költöttek el - áll az elemzésben. Ennek a 13 százalékos növekedésnek két valódi magyarázata van: nőttek a közfoglalkoztatotti bérek (2,6 százalékkal), illetve 2,1 százalékkal nőtt a létszám is. Ez utóbbi azonban csak 133 milliárd forint kiadási többletet feltételezne a tavalyi adatok alapján. Azaz 10 milliárd forint elköltését ezek az adatok nem indokolják a Policy Agenda elemzői szerint.

Azt is hozzáteszik: látszik, hogy a egy idő után a piaci foglalkoztatás gátjává válik, például már most egyre kevesebb embert találtak idénymunkára a mezőgazdaságban. Ennek oka lehet, hogy a közmunkás nem merte otthagyni a rendszert, mivel az éves megélhetést adott, míg a szezonális foglalkoztatás csak pár hónapra lett volna elég. Ráadásul a is éledezni látszik: az idei április-június közötti időszakban az egy évvel korábbiakhoz képest megfigyelhető volt egy 80 ezer fős növekedés a nem közfoglalkoztatásban résztvevők körében.

közmunka
Kapcsolódó cikkek