Magyar gazdaság

Egyre képzettebbek a dolgozók

Világszerte egyre képzettebbé válik a munkaerő, de a magasabb fokú végzettség megszerzésének a lehetősége globális szinten nem eredményez alacsonyabb munkanélküliségi rátát – áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb elemzésében. Az elérhető adatokkal rendelkező 64 országból kettő kivételével mindenütt nőtt a felsőfokú végzettségű munkavállalók száma az elmúlt 15 évben. A legnagyobb növekedést Kanadában, Luxemburgban és Oroszországban lehetett tapasztalni, ám Magyarországon sem csekély az emelkedés. 1992-ben hazánkban a felsőfokú végzettségűek aránya csak 13 százalékos volt a munkaerőpiacon, míg ma már 25 százalék.

Ahogy a világban, Magyarországon is csökkent az általános iskolai, illetve annál alacsonyabb végzettségűek aránya a munkaerő-piaci résztvevők körében. Ez a szervezet szakértői szerint esélyt jelent a magasabb bérre.

Mindez azonban az ILO szerint nem jelenti azt, hogy a felsőfokú tanulmányokat végzett munkavállalóknak automatikusan jobbak lennének az álláskeresési esélyeik is. Miközben a legtöbb magas jövedelmű országban nem valószínű, hogy munkanélküliek lesznek, az alacsony jövedelmű, illetve az alacsonyabb és közepes jövedelmű országokban a diplomások nagyobb valószínűséggel válhatnak munkanélkülivé, mint alacsonyabb végzettségű honfitársaik.

A felmérés azt is megállapítja, hogy a magas jövedelmű országokban az átlagos munkaerő jelenleg 62-szer többet termel, mint az alacsony jövedelmű gazdaságok átlagmunkaereje. Magyarországon a termelékenység a 2009-es válságig fokozatosan javult, ám utána nem tudott tovább fejlődni. A termelékenység az elmúlt évig a 2005–2006-os szinten ragadt meg, de az ILO prognózisa szerint a következő években meredeken fog emelkedni.

munka képzettség
Kapcsolódó cikkek