Magyar gazdaság

Átírták a lengyelek a bankadó szabályait

A bankadóból összesen évi 4,4 milliárd zloty folyhat be az államkasszába, 400 millióval kevesebb az eredetileg kalkuláltnál.

Kicsit enyhített a bankadó terhén a lengyel törvényhozás: a gazdasági bizottság által tegnap elfogadott, ma pedig a parlamenti szavazáson is túljutó módosítás szerint az alapjául szolgáló eszközökbe nem számítják be a bankok birtokában levő államkötvényeket. A könnyítés a biztosítókra nem vonatkozik, őket is érinti viszont, hogy ellentételezésként a korábban tervezett 0,39 százalék helyett 0,44 százalék lesz a mérlegfőösszegre kivetett adó.

A módosítások nyomán a bankadóból összesen évi 4,4 milliárd zloty (1,1 milliárd dollár) folyhat be az államkasszába, 400 millióval kevesebb az eredetileg kalkuláltnál – közölte a sajtóval Konrad Raczkowski pénzügyminiszter-helyettes. Az ország legnagyobb bankja, a PKO mintegy 870 millió zlotyval több adót fizethet 2016-ban – tette hozzá Raczkowski –, a legnagyobb biztosító, a PZU terhei 150 millióval növekednek.

A lengyelországi bankok eszközállományában összesen mintegy 41 milliárd dollár értékű állampapír lehet; a hír hallatán a gyér ünnepi kereskedésben a kétéves kötvények hozama 10 bázisponttal 1,69 százalékra, a benchmarknak számító ötéveseké 6 bázisponttal 2,22 százalékra csökkent a varsói tőzsdén a Bloom­berg adatai szerint.

Bank Lengyelország adó bankadó
Kapcsolódó cikkek