Magyar gazdaság

Sokan visszasírják az EMIR-t

Sorra jelennek meg az uniós pályázatokhoz kapcsolódó elektronikus kitöltőprogramok, kezd felpörögni a tavaly novemberben elindított informatikai felület is, ám a felhasználók szerint még mindig nem működik gördülékenyen. A 2014–2020-as időszak fejlesztéspolitikai adatbázis- és információs rendszere a FAIR, az egységes monitoring- és információs rendszert, az EMIR-t váltotta fel.

Indításakor Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, a rendszer legnagyobb újítása, hogy összeköttetésben áll néhány közhiteles adatbázissal – cégbíróság, földhivatal –, és a pályázó automatikusan le tudja kérni a szükséges dokumentumokat. A korábbi 600 adatmező helyett 300-at kell kitölteni egy-egy pályázatnál, egy kattintással egy adott projekt minden adata elérhető. A FAIR elvileg megkönnyíti a pályázók és a pályázatkezelők életét, minimalizálja a papíralapú ügyintézést.

A gyakorlatban azonban még nagyon sok betegséggel küzd a rendszer. Például az elszámolási modul csak október végén készült el, akkortól lehetett rögzíteni a 2014. őszi pályázatok idén tavasszal–nyáron befejezett projektjeinek elszámolásait, ezért a kifizetések is várattak magukra.

A Mapi Magyar Fejlesztési Zrt. honlapján megjelent szakértői blog is rávilágít néhány nehézségre: ilyen, hogy egyetlen belépéssel, egyetlen felületen látható minden pályázat, ám ha egy cég különféle témákban ad be pályázatokat, akkor visszafelé „összefolyik” a kommunikáció. Az EMIR mögött ráadásul volt már egy bőséges, sok év alatt feltöltött szállítói adatbázis, amelyet nem vezettek át a FAIR-be. További nehézség, hogy a rendszer elvileg kérésre betölti a cégkivonatban szereplő alapadatokat a projekt adatlapjára, de sokszor hibásan. Egyes vélemények szerint ha most kellene választani, a pályázók az EMIR mellett voksolnának.

VG-szakértő: Keresztes András, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. operatív igazgatója

A FAIR-ben nehézkesebb, időigényesebb egy-egy feladat elvégzése, mint az EMIR-ben volt – állítja Keresztes András, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. operatív igazgatója. A sok apró nehézség egy többórás munkafolyamatban összeadódva hatalmas, idegőrlő és időrabló. Csak egy példa: a FAIR elméletben összeköttetésben áll néhány közhiteles adatbázissal, pályázói oldalról azonban csak a cégjegyzékkel kialakított kapcsolatnak vannak jelei.


EMIR
Kapcsolódó cikkek