Magyar gazdaság

Idén félezermilliárd forint lesz elérhető

Ebben az évben közel 536 milliárd forint válik elérhetővé a Jeremie program folytatásának tekinthető Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pénzügyi eszközök elnevezésű prioritásán belül. Ebből 20 milliárd forint viszontgarancia, 91,1 milliárd kockázati tőke, 424,79 milliárd forint pedig különböző hitelek formájában juthat el a kedvezményezettekhez. Ahogyan a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mondja, az európai szaknyelvben változott ugyan az elnevezés, változtak és változnak a szabályok, de a termékek megmaradtak. Ennek tükrében idén összesen 16 felhívást hirdetnek meg, 4 hitel-, 6 kombinálthitel-, 4 kockázatitőke- és 2 garanciaprogram várható. Ezek közös nevezője, hogy mindegyik visszatérítendő uniós támogatás.

Ugyanekkor, habár véget ért a 2007–2013-as programozási időszak, mégis fut az akkori Jeremie program. A 2015. december végi adatok szerint ugyanis a 129,3 milliárd forint rendelkezésre álló kockázatitőke-keretből – amely tartalmazza a magánbefektetők legalább 30 százalékos hozzájárulását is – 106 milliárd forint a leszerződött összeg (ebből 70 milliárd forint a Jeremie-forrás). A kormány úgy döntött, hogy meghosszabbítja a befektetési időszakot 2016. május 31-ig, ami biztosíték lehet a fennmaradó összeg kihelyezésére. Bár még nem jelentek meg az új, a 2014–2020-as időszak kockázati tőkéhez kapcsolódó felhívásai, azt már lehet tudni, hogy a pályázatok szeptemberre várhatóak, a kis- és középvállalkozások versenyképességéhez, a szellemi tulajdonhoz, az információtechnológiához kapcsolódnak. Változnak a felhasználás szabályai is, eddig öt évnél fiatalabb vállalkozások kaphattak kockázati tőkét, a jövőben ez a határ hét év lesz, az, hogy egy alapnak mekkora társfinanszírozást kell beletennie a projektbe, függ majd attól, hogy a támogatott cég a fejlődése mely ciklusában van. Minél fiatalabb, annál kockázatosabb, azaz annál magasabb lesz az EU részaránya.

A hitelekre és a vissza nem térítendő uniós támogatásokkal kombinált hitelekre márciustól kezdenek megjelenni a pályázatok. Ez esetben is történt változás. Míg 2004–2013 között több pénzügyi vállalkozás is részt vett a pénzek vállalkozókhoz juttatásában, a jelenlegi időszakban az összes visszatérítendő hiteltermék a Magyar Fejlesztési Bank kezelése alatt áll. Mivel azonban az MFB-nek nincs fiókhálózata, más pénzintézetek infrastruktúráját használva fogja közvetíteni a pénzt. A partner kiválasztása folyamatban van, februárban zárul a közbeszerzési eljárás.

A Jeremie az EU vállalkozásfejlesztési programja, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett, és az Európai Fejlesztési Bank, valamint annak kockázatitőke-társasága, az Európai Beruházási Alap finanszíroz. A program többféle vállalkozásfejlesztési eszközt fog össze, amelyeknek közös jellemzője, hogy visszatérítendő pénzforrásokra, visszaforgó pénzalapokra épülnek, a források felhasználása piaci szereplőkön, pénzügyi közvetítőkön keresztül történik. Magyarországon mikrohitel-, kezességvállalási és kockázatitőke-program indult az Jeremie-n belül. A teljes, 246 milliárdos keretből 2009 óta több mint 18 ezer ügylet zajlott le, amelyeknek nagy része volt.

támogatás JEREMIE pályázat
Kapcsolódó cikkek