Magyar gazdaság

Javult a hangulat az EU-ban

Decemberben is javult a gazdasági hangulat az EU-ban és az euróövezetben is, miközben a munkanélküliségi ráta több mint négyéves mélypontra süllyedt, ami újabb bizonyíték arra, az év végének közeledtével erősödött a gazdasági növekedés.

Az egész Európai Uniót tekintve a gazdasági hangulatindex 107,5 pontról 108,9 pontra emelkedett decemberben, miután a legnagyobb nem euróövezeti uniós tagállamban, Nagy-Britanniában jelentősen, 2,9 ponttal emelkedett a mutató értéke.

A magyarországi ESI 114,5 pontra emelkedett decemberben a novemberi 113,6 pontról. Tavaly szeptemberben érte el éves csúcspontját a mutató értéke, 117,5 ponton, éves minimumát pedig januárban ütötte meg 113,4 ponton.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által kiadott jelentés szerint a novemberi 106,1 pontról 106,8 pontra emelkedett a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben, ami 2011 áprilisa óta a legmagasabb szint, és meghaladja az elemzők 106,1 pontos várakozását.

A nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok körében Spanyolországban 3,4 ponttal, Olaszországban pedig 0,4 ponttal emelkedett az ESI mértéke, míg Németországban változatlan maradt, Franciaországban pedig 0,1 ponttal csökkent.

Az üzleti hangulatindex 0,41 pontra emelkedett az előző havi 0,36 pontról, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A feldolgozóipari bizalmi index mínusz 3,2 pontról mínusz 2,0 pontra javult, miközben elemzők mínusz 2,9 pontra számítottak.

Az euróövezeti fogyasztói bizalmi index értéke 0,2 ponttal, mínusz 5,7 pontra javult, egyezően az elemzők várakozásával.

A szolgáltatások terén 12,8 pontról 13,1 pontra emelkedett, a kiskereskedelemben viszont 5,6 pontról 2,8 pontra csökkent a hangulatindex értéke.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek