Magyar gazdaság

PDSZ: Negyedévnyi bért veszítenek a pedagógusok

Átlagban negyedévnyi bért veszítenek el a pedagógusok azzal, hogy a kormány tavaly elszakította a pedagógusbérek növekedését a minimálbértől - állítja a szakszervezet

„Átlagban negyedévnyi bért veszítenek el a pedagógusok 2017-ig azáltal, hogy a kormány tavaly elszakította a pedagógusbérek növekedését a minimálbértől.” Ezt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke válaszolta a Mediaworks megyei lapjainak kérdésére a köznevelésért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatójára reagálva. Czunyiné Bertalan Judit azt mondta: szeptembertől ismét nőnek, 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3–15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek.

Mendrey László elmondta: ez nem újdonság, és „eredményként elkönyvelni azt, hogy a kormány betartja az ígéretét, terelés”. Felidézte, 2013-ban még egyösszegű emelésről volt szó, ami később öt részletre szakadt, de még nagyobb érvágás lett, hogy egy év után megszűnt a pedagógusbérek minimálbérhez kötése. A PDSZ-elnök emlékeztetett: a nemzetgazdasági tárca azt ígérte, hogy ha a pénzügyi mutatók úgy alakulnak, ismét a minimálbér lesz az illetményemelés bázisa. „Mást sem hallani, mint hogy az ország jobban teljesít: várjuk az ígéret betartását.” Mendrey hozzátette: a közoktatás egésze súlyos válságban van, amire valós szakpolitikai válaszok kellenek. A tiltakozásuk lehetőségeiről a szociális és az egészségügyi szektor érdekképviseleteivel egyeztetnek.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek