Magyar gazdaság

Már nem csak a vizet nézi a kormány: Itt a terv, amellyel átkelünk a tengeren!

„Nem lehet úgy átkelni a tengeren, ha csak nézzük a vizet” - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ez lehetne az új iparstratégiai anyag vezérfonala is. Az Irinyi-terv bejelentésén kiemelte, az innovatív iparfejlesztés legfontosabb irányait jelöli ki a stratégia, és a gazdaság hosszú távú növekedési alapjait teremti meg.

Az Európai Unióban 17 százalék a GDP-hez viszonyítva az iparosodás aránya, amit az unió 20 százalékra akar növelni. Magyarország az elmúlt években a 24 százalékát érte el iparban, és szeretnénk, hogy az iparfejlesztési tervvel 30 százalékra növeljük az ipar arányát – fejtette ki Varga. Építenek az innováció erejére, támogatják a hazai vállalatokat, és cél az is, hogy a válságellenálló-képessége növekedjen a magyar gazdaságnak. „Ehhez az kell, hogy modernebbé váljon az ipari termelésünk szerkezete, és magasabb legyen a hozzáadott érték” - emelte ki. Az iparnak a tudásra, a K+F-re és a szakoktatásra kell támaszkodnia.

Varga szavai szerint az ipar lendületes növekedés pályára állt. Tavaly 7,5 százalékkal nőtt a termelés, vagyis a gazdaság húzóágazatáról van szó. A magyar feldolgozóiparnak az innovációra, az energia- és anyaghatékonyságra, a területi egyenlőtlenségek oldására, munkahelyteremtésre, és hazai erőforrások minél hatékonyabb felhasználásra kell törekedni.

Varga kiemelte, hogy a járműgyártásra, specializált gépgyártásra és elektronikára, az egészséggazdaságra, az élelmiszeriparra, a zöldgazdaságra, az infokommunikációs szektorra kell koncentrálni, ahol a jövő útja a digitalizáció. A védelmi ipart is fejleszteni kell, amelynek célja nem az Egyesült Államok vagy Oroszország utolérése, hanem a függőségünk csökkentése. Varga lát abban fantáziát, hogy a korábban meglévő védelmi kapacitásokra építve talpra tudják állítani a szektort. A miniszter kiszámítható gazdaságpolitikát, és EU-s összehasonlításban is versenyképes gazdaság megteremtését ígérte.

Varga Mihály kiemelte, az EU-s költségvetési ciklus forrásainak 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, de most nem az a cél – mint az előző ciklusban –, hogy minden forrást kihelyezzenek, hanem a hatékonyságra törekszenek. Új eleme az iparfejlesztési támogatásnak, hogy több tárca is programokat indított, vagyis a magyar költségvetésből is fordítanak pénzt erre – mondta el a miniszter.

Az Irinyi-tervvel korábbi, A múltba visz az iparosítás című cikkünkben foglalkoztunk.

GDP Varga Varga Mihály irinyi-terv
Kapcsolódó cikkek