Magyar gazdaság

Erős a páncél az offshore-lovagokon

Az izlandi kormányfőt követve megkezdődött a mosakodás az offshore-botrányban.

Kis ország – nagy áldozat. Először így tűnt, amikor híre kelt, hogy az izlandi miniszterelnök lemondani kényszerült a feleségével közös, eltitkolt offshore cégénél rejtegetett vagyona miatt. Sigmundur Gunnlaugsson azonban később közleményben nyomatékosította: nem mondott le, hanem csak javasolta, hogy pártjának alelnöke vegye át a kormányfői tisztet „meghatározatlan időre”. A döntés célja a kormányzó koalíció uralmon maradása volt, de Gunlaugsson példáját így sem követte eddig senki a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda nyilvánosságra került ügyfelei közül. Zömmel először a kiszivárogtatott iratok hitelességét vonják kétségbe, majd azzal védekeznek, hogy önmagában nem bűn offshore céget birtokolni, ami kétségtelenül igaz.

A legtöbb érintett országban az ellenzék – ha van – megpróbálja kihasználni az elit lelepleződését. Tajvanon a januárban megválasztott első női elnök, Caj Jing-ven került a célkeresztbe, miután kiderült bátyja érintettsége. Caj Jing-jang szokatlan módon védekezett: ügyvédje révén azt üzente, hogy inkább sajnálni kellene őt, mivel befektetésein 30 százalékot vesztett. Tajvannak mindenesetre vigyáznia kell Panamával, hiszen egyike azon 22 államnak, amelyek függetlenként ismerik el – írja a Reuters.

Nagy-Britanniában David Cameron kormányfő hétfőn még „magánügynek” minősítette, hogy elhunyt édesapja offshore adóparadicsomban bejegyzett cégén keresztül intézte befektetéseit. A média azonban firtatni kezdte, hogy neki származott-e ebből bármilyen haszna. Cameron szóvivője útján közölte, hogy sem ő, sem családja nem rendelkezik offshore részesedéssel és jövedelemmel. Az ügy így is kínos a miniszterelnöknek, aki az adóelkerülés kérlelhetetlen harcosaként tüntette fel magát, és főként a brit korona alá tartozó adóparadicsomok, így a Brit-Virgin szigetek vagy a Kajmán-szigetek gyakorlatát kritizálta. Most az ellenzéki munkáspárt nyomására el kellene ismernie, hogy kudarcot vallott. Azt Ian Cameron is tudhatta, hogy nem adhat támadási felületet fia ellenfeleinek, vélhetően ezért vitte át Írországba befektetéseit 2010-ben, David Cameron beiktatása évében – írta a The Telegraph. Az ügy kipattanása rendkívül rosszkor jött Cameronéknak, hiszen májusban helyi és regionális választásokat tartanak, június 23-án pedig jön a népszavazás az Európai Unióban maradásról. A módos családból származó pénzügyminiszter, George Osborne „magyaros” választ adott, amikor offshore kötődéseiről kérdezték: arról beszélt, hogy a konzervatívok kormányzásuk alatt sokkal többet tettek az adóelkerülés visszaszorításáért, mint a munkáspártiak.

Petro Porosenkó ukrán államfő nyilatkozata szerint éppen az átláthatóságot teremtette meg azzal, hogy milliárdos vagyonát offshore cégbe vitte ki, mert ezzel a gazdasági és politikai ügyeit világosan ketté tudta választani. Ellenzéke szerint ebből egy szó sem igaz. Ahogy az sem vehető készpénznek, amit a Mossack Fonseca állít, miszerint hackertámadás áldozataivá váltak, így kerülhetett illetéktelenek kezébe az irattömeg. Ennek kiderítése a panamai ügyészség nyomozóinak feladata lesz.

kiszivárogtatás offshore botrány
Kapcsolódó cikkek