Magyar gazdaság

Újabb pálinkaügy forr Brüsszelben

Éppen megszabadult egy – a pálinkával kapcsolatos – uniós kötelezettségszegési eljárástól a magyar kormány, már elindult a másik. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint kész megvédeni a magyarok egészségét, ám lapunk információi szerint még nagyon az elején jár az eljárás.

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a kommersz italokra egészségkárosító hatásuk miatt kivetett népegészségügyi termékadó (közleketű nevén chipsadó) miatt – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi közleményében.

A kormány 2011-ben alkotta meg „az egészségkockázatot jelentő” termékek extra adóját, és ezért terjesztette ki annak hatályát 2015-ben bizonyos alkoholos termékekre, főképp az úgynevezett kommersz italokra – szögezi le a dokumentum.

A Világgazdaság ugyanakkor uniós forrásokból úgy értesült, hogy az ügy a hivatalos eljárás első szakaszánál tart, azaz a felszólító levélnél. Ilyenkor a bizottság felkéri az adott tagállam kormányát, hogy tegye meg észrevételeit azzal kapcsolatban, hogy a testület szerint a szabályozás nem felel meg az uniós jognak. Magyarországnak ilyen esetben két hónapja van álláspontjának megvédésére. Ha ez nem fogadható el a bizottság számára, akkor indoklással ellátott vélemény kiküldésével a második szakaszba léphet az eljárás.

A bizottság nem önmagában a 2011 őszén bevezetett chipsadót kifogásolja, ahogy azt sem, hogy a magyar kormány kiterjesztette a sarc hatályát az égetett szeszes italokra, hanem azt, hogy egyúttal mentességet adott a tisztán gyümölcsből előállított italokra, vagyis a pálinkára, illetve a gyógynövényekből készített párlatokra, mint amilyen például a Zwack Unikum. A bizottság szerint mindkét kategóriában egyértelmű a hazai termékek dominanciája, vagyis a törvény a magyar cégeket hozza előnyös helyzetbe a külföldiekkel szemben, megsértve ezzel a termékek és szolgáltatások szabad áramlásának irányelvét.

Egy másik, szintén a pálinkával kapcsolatos vitás ügy viszont lezárult tegnap Brüsszelben, miután tegnap a bizottság megszüntette a pálinka jövedéki adója miatt 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást. A testület eredetileg azt kifogásolta, hogy a magyar kormány 2010-ben évi 50 literig mentesítette a jövedéki megfizetése alól a személyes használatra előállított pálinkafőzést. Az idevonatkozó uniós irányelv (92/83/EGK-irányelv) azonban csak 50 százalékos adócsökentést tesz lehetővé. Információink szerint a testület tegnap azért zárta le a csaknem fél évtizede húzódó ügyet, mert a 2016 januárjában életbe lépett új jövedékiadó-törvény már megfelel az uniós jogszabályoknak, mivel 700 forint jövedéki adó megfizetését írta elő literenként.

pálinka unikum Brüsszel chipsadó pálinkaügy
Kapcsolódó cikkek