Magyar gazdaság

Gyógyításra és súlymérésre költött a kormány

Két nap alatt több mint 31 milliárd forintot osztott el a kormány, a rendkívüli helyzetre szolgáló vésztartalékból közel 8 milliárdot költöttek el, míg 19,2 milliárd forint egyéb forrásmegjelőlés nélkül a gyógyító megelőző kassza keretét növeli.

Több mint 64 millió forintot kap az első kerületi önkormányzat a rendkívüli vészhelyzetek kezelésére szolgáló százmilliárdos kormányzati tartalékból, hogy a kormányzati beruházások miatt szükségessé váló forgalomirányítás költségeit fedezni tudja. A Magyar Közlöny legutóbbi száma szerint a kormány legutóbbi döntéseivel összesen közel 8 milliárd forintot osztott szét a rendkívüli tartalék terhére, míg közel egymilliárd forintot a tavaly megmaradt pénzekből költöttek el. Ezen felül – egy nappal korábban – rendelkeztek arról, hogy a gyógyító megelőző kassza keretét 19,2 milliárd forinttal megemelik. Az a határozatban nem jelenik meg, hogy miért.

A rendkívüli tartaléknak eddig közel 80 százalékát használta már fel a kormány (összesen 78,9 milliárd forintot utaltak ki a keretből), míg hozzányúltak már a gyengébb gazdasági teljesítmény esetére elkülönített országvédelmi alaphoz is: utóbbiból már 26,6 milliárd forint hiányzik. Az idei kormányzati döntések azonban ennél sokkal nagyobb összeget érintettek: a különböző határozatokkal 526 milliárd forintot mozgatott meg a kormány, ebből közel 150 milliárdot az átcsoportosítások jelentenek, valamivel több mint 100 milliárd forintot a tavalyi maradványok felhasználása, míg 170 milliárd forint olyan döntés van, amelynek a fedezetét nem jelölték meg a határozatban. Az egészségügyi keret megemelése is ilyen.

A kormány ezzel együtt az elmúlt napokban összesen több mint 31 milliárd forint kiadásról döntött, a gyógyító-megelőző kassza bővítésén túl a legnagyobb összeget 2,2 milliárd forintot az új tengelysúlymérő rendszer kialakítására különítették el a vésztartalékból. Ez az áruforgalmi ellenőrző rendszert egészíti ki: az Ekáer-előírásokat ugyanis azzal játszották ki sokan (és nem jelentették a fuvarokat), hogy a 3,5 tonnánál kisebb – vagyis nem bejelentés-köteles – teherkocsikat pakolták túl. Az új rendszerben a rakomány súlya (és nem a teherautó megengedett tömege) lesz a bejelentési kötelezettség alapja, ennek ellenőrzéséhez viszont mérni kell a kocsikat – erre költ most a kormány milliárdokat.

A vésztartalékból egyébként most valóban jutott a vész elhárításával foglalkozóknak is: közel 1,5 milliárd forinttal emelték meg a katasztrófavédelem dologi kiadási keretét. Igaz, hasonló nagyságrendben nőtt a területfejlesztés támogatása is, míg további egymilliárd forint ment a döntések értelmében sporttámogatásokra. A legnagyobb összeg a versenyport támogatási keretét emeli, de jutott 80 millió forint a 2019. évi Maccabi Európa Játékok budapesti megrendezésének támogatására is.

Jelentős összeg – 3 milliárd forint – átcsoportosításként vándorol a helyi önkormányzatok támogatásaiból elkülönítve az önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásának támogatására. Az egymilliárd forintos határt épphogy nem érte el a Magyar Nemzeti vagyonkezelő ingatlanvásárlási keretének 920 millió forintos keretemelése, és a Szovjetúnióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének megrendezésére szánt 911 milliós keret.

Államháztartás vésztartalék kormány Fidesz várberuházás
Kapcsolódó cikkek