Magyar gazdaság

Fűtené a gazdaságot Yellen

Feladta a leckét a piacoknak és az elemzőknek Janet Yellen, az amerikai jegybank (Fed) elnöke pénteken, amikor bostoni beszédében a nagy tanulságait taglalta, de nem tért ki a monetáris politika időszerű kérdéseire. Az előadás lényege abban összegezhető, hogy a gazdaság átmeneti túlfűtése orvosolhatná a növekedési problémákat, vagyis nyilván érdemes még laza kamatpolitikát követni. Ez persze nem mond ellent annak a vitának, hogy emeljék-e idén, vélhetően a decemberi ülésen az irányadó kamatot, ahogy erről már a szeptemberi ülésen is szó volt a javuló adatok fényében.

A konferencia témájául a pénzügyi válság óta tapasztalható lassú növekedést választották. A vendéglátó, Eric Rosengren, a bostoni tartalékbank elnöke lényegében megismételte mindazt, amit a nyílt piaci bizottság szeptemberi ülésén elmondott: ha sokáig várnak még a kamatemeléssel, miközben a munkaerőpiaci helyzet egyre jobb, és az üteme is gyorsul, később erőteljes beavatkozásra lehet szükség a felpörgő pénzromlás megfékezésére. Más szakértők azzal érveltek, hogy a válság előtt már kibontakozó demográfiai változások miatt szerény mértékű a üteme.

A legnagyobb figyelem Janet Yellen felszólalását kísérte, mert a befektetők rövid távú eligazításban reménykedtek. Ám a jegybankelnök inkább azokat a kérdéseket feszegette, amelyeket a nagy recesszió hozott a felszínre, de amelyekre egyelőre nincs egyértelmű válasz. Elsősorban azon töprengett Yellen, vajon az összkereslet változása tartós hatást gyakorolhat-e az összkínálatra. A tankönyvi válasz az, hogy nem. Például Robert Solow azon tétele miatt, hogy a kínálat a gazdaság teljesítőképességétől függ, a kereslet ingadozása pedig csak átmeneti zavarokat okozhat. Ám az Egyesült Államok kibocsátási képessége 7 százalékkal kisebb, mint a válság előtt az előrevetített pálya íve miatt feltételezni lehetett, s ennek oka, hogy a nagy recesszió a normál visszaeséseknél erőteljesebben csökkentette a munkaerő kínálatát, s az elégtelen tőkefelhalmozás miatt lelassult a termelékenység növekedési üteme is. Erre a jelenségre nem adnak megfelelő magyarázatot a demográfiai változások. Ezért érdemes az aggregált keresletet élénkíteni, fűteni a gazdaságot, s kiváltani olyan hatásokat, amelyek ösztönzik a beruházásokat és a kutatás-fejlesztést.

Számos további összefüggést említett Yellen, felszólítva a kutatókat, hogy mélyebben elemezzék például a és az infláció kapcsolatát, mert úgy látszik, hogy az alacsonyra süllyedt munkanélküliségi ráta nem serkenti az áremelkedést olyan erővel, mint korábban. Érdemes volna jobban megérteni a pénzügyi szektor és a tágabb gazdaság kölcsönhatását a jövőbeli súlyos válságok elkerülése érdekében. S az inflációs várakozások szerepét sem értjük tökéletesen. E kérdések megválaszolása nagyban hozzájárulna ahhoz – mondta Yellen –, hogy a Fed előmozdítsa a gazdaság egészséges fejlődését.

Fed Yellen Janet Yellen
Kapcsolódó cikkek