Magyar gazdaság

A megbízható adózók létszáma nem változott

Jelentősen megugrott a kockázatosnak minősített adózók száma a harmadik negyedévben, miután a jogszabályváltozások nyomán a kényszertörés alatt álló – vagyis például a címükön nem fellelhető – cégek is ilyennek számítanak. A harmadik negyedévben 36 ezer vállalkozást minősített kockázatosnak az adóhatóság, 190 ezren maradtak a megbízható kategóriában, a többség minősítése azonban „általános”, ami annyit jelent: nem változik számukra semmi.

Az idén először az első negyedév után minősítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az 550 ezer társas vállalkozást a közteherviselési morálja szerint. A jogszabály alapján megbízhatónak a legalább három éve működő, az adóit pontosan fizető – vagyis félmilliónál többel nem tartozó –, nem agyonbírságolt cégeket lehet minősíteni. Aki kiérdemeli a címet, az kedvezőbb elbánásra számíthat, például részletfizetés jár neki automatikusan, a vele szemben folytatott vizsgálatot 180 nap alatt be kell fejezni, és a rá kiszabható bírságok összege is kevesebb az általánosnál.

Ezzel szemben a kockázatosnak tekintett adózók magasabb bírságokkal és szigorúbb eljárásokkal számolhatnak. Igaz, kockázatosnak eddig nem túl sok társaság számított: a nagy adóhiányt és adótartozást felhalmozó cégeket, illetve a feketén foglalkoztatókat sorolták ide, meg azokat a kereskedőket, akiknek az üzleteit többször be is kellett zárni, mert nem adtak számlát. Ezeknél az eseteknél azonban általában az eljárások megindulása már felszámoláskor éri a céget, így kevés olyan működő vállalkozás maradt eddig, ami kockázatos adózónak minősülhetett volna.

Az első negyedévben 70, a másodikban 420 vállalkozás kapta meg a negatív minősítést, a harmadik negyedévben ez a szám a jogszabály változása miatt ugrott meg. A kényszertörlés alatt álló adózókon kívül azok a vállalkozások is beleesnek ebbe a körbe, amelyek adóteljesítményük (éves adóbefizetésük) 70 százalékát elérő bírságot kaptak, vagy ekkora adóhiányt tártak fel náluk.

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó adózó
Kapcsolódó cikkek