Magyar gazdaság

Apple-botrány: az íreknek nem kellenek az ingyenmilliárdok!

Az Európai Bizottság augusztusi precedensértékű határozatában 13 milliárd eurónyi elmaradt megfizetésére kötelezte az Apple-t, kedvezményezettként a cég európai gyártási és „elszámolási” központját, Írországot megjelölve. A gond csupán az, hogy Dublinnak nem kell az ingyenpénz, és ennek most hangot is adott: Michael Noonan pénzügyminiszter ugyanis fellebbezést nyújtott be az Európai Bírósághoz, a határozat hatályon kívül helyezését kezdeményezve – írja a helyi The Register.

„Nem értünk egyet a brüsszeli bizottság álláspontjával, és más választásunk nem lévén fellebbezünk ellene” – húzta alá a tárcavezető az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának ülésén. Az Apple ötezer embert foglalkoztat Írországban, a kormánynak rájuk kell tekintettel lennie. Noonannel szemben Margrethe Vestager, az EU versenyügyekért felelős biztosa az egyenlő feltételek megléte és a versenytorzító állami támogatások felszámolása mellett kardoskodik, ezt célozta a 13 milliárdos Apple-büntetés, amelyet a biztos ígérete szerint számos további követ majd. Az írországi munkahelyek mesterséges megtartása másutt leépítésekhez vezethet. Márpedig Dublin királyi kiszolgálásban részesítette az Apple-t: a technológiai óriásnak Európában keletkező és itt lekönyvelt jövedelmei után 2003-ban csupán egyszázalékos társasági adót kellett fizetnie, ez a teher 2014-re fokozatosan 0,005 százalékra csökkent, ami gyakorlatilag adómentességgel ér fel. Azóta vizsgálják az ügyet, amelyben most augusztusig húzódott el a döntés.

Persze az Apple sem akar fizetni, egyik névtelenségbe burkolózó képviselője szerint az Európai Bizottság a cég írországi sikertörténetének újraírásával, a hatályos adótörvények utólagos megmásításával próbálkozik, ami ráadásul nemzeti hatáskörbe tartozik. Az ilyen intézkedések miatt európai munkahelyteremtő beruházások maradhatnak el – figyelmeztetett, hangsúlyozva, hogy az Apple minden adózási kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz: ott fizet és annyit, amennyit előírnak számára a helyi jogszabályok. A cégnél bíznak abban, hogy a határozatot végül megsemmisítik.

Apple EU adó írország büntetés
Kapcsolódó cikkek