Magyar gazdaság

Varga Mihály szerint még 2,5 százalékos bővülés is összejöhet az idén

Módosítani szükséges az eksztenzív munkahelyteremtő támogatásokat, és a technológia fejlesztésére, a kapacitások bővítésére, a hozzáadott értéket növelő beruházásokra kell a jövőben koncentrálni – hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a Deloitte versenyképességről szóló konferenciáján arról beszélt, hogy szerinte egy „dinamikusabb” negyedik negyedéves teljesítménnyel akár a 2,5 százalékos (eredetileg várt) is elérhető volna Magyarországon. Mint mondta, erre is lehet esély, hiszen a reálbérek 7 százalékos növekedése akár jelentkezhet a karácsonyi szezonban, vagyis nehéz most megjósolni, miként alakul végül a fogyasztás bővülése és ezzel a végső gazdasági teljesítmény. Ugyanakkor a nemzetgazdasági tárca 2 és 2,5 százalék közötti növekedéssel számol erre az évre, amely azonban még minidig gyorsabb lesz az átlagánál. Közlése szerint az államadósság szintje egyébként a 74 százaléka alá is csökkenhet az év végére (ami a tavalyi 74,7 százalék után a jelenlegi költségvetési egyenleget nézve nem tűnik nagy vállalásnak).

A lakossági források növekedésének illusztrálására Varga azt közölte, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a földet a gazdáknak program keretében meghirdetett rendkívül kedvező hitelkonstrukciót csak 100-120 milliárd forint értékben veszik igénybe az állami termőterületeket vásárló termelők. Összesen 265 milliárd forintért adott el földet az állam, vagyis a többi pénz „valahogy csak előkerült a párnacihából” – emelte ki.

Varga nem félti a költségvetést az OPEC-alkutól

A költségvetés helyzete mindenképpen stabil marad – válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra a kérdésre, mi lesz, ha a növekvő olajár miatt vissza kell venni a jövedéki adóból Magyarországon. A jelenlegi szabályok szerint negyedévente vizsgálja meg az időszak átlagos olajárait a és amennyiben azok 50 dollár felett vannak, akkor kisebb, ha az alatt, akkor nagyobb adómértéket állapít meg. Jelenleg a korábbinál 6,35 forinttal többet fizetünk a benzin, és 12,7 forinttal többet a gázolaj literje után az államnak miután a második negyedév átlagos árai 50 dollár alatt voltak. A következő felülvizsgálat decemberben esedékes, és az átlagolás miatt nagyon valószínű, hogy a mérték a mostani 50 dollár feletti árak megmaradása esetén sem változik január elsejétől. Legelőbb így áprilistól lehet kedvezőbb változás, igaz a költségvetést ez nem feltétlenül érinti annyira negatívan a büdzsét: az árak emelkedésévek ugyanis az áfabevétel automatikusan nő. Varga Mihály szerint ráadásul érdemes várni: az OPEC-megállapodás hatására ugyan megugrottak az árak, de nincs pánik a piacon és kérdés, hosszabb távon miként alakul az olaj ára.

2 bővülés Varga Mihály 5 százalék
Kapcsolódó cikkek