Magyar gazdaság

Gyöngyösön továbbra is fennáll az adósság újratermelődésének veszélye

Elégtelenek voltak a gyöngyösi önkormányzatnak a pénzügyi egyensúly megőrzése és az adósságállomány újratermelődésének elkerülése érdekében tett intézkedései, nem gondoskodtak a pénzügyi problémákat kiváltó okok kezeléséről – egyebek mellett ez áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt pénteken közzétett jelentésében.

Az ÁSZ hat önkormányzat utóellenőrzését végezte el. Gyöngyös mellett Szeghalom, Ócsa, Kőröstetétlen, Nyékládháza és Lábatlan gazdálkodása került ismételten górcső alá, miután az ÁSZ még 2013-ban és 2014-ben ellenőrizte ezen önkormányzatok vagyon- és pénzügyi gazdálkodását. A hat településen összesen 41 hiányosságot állapítottak meg korábban, s most az ezek kiküszöbölésére tett intézkedéseket ellenőrizték.

Az érintett települések közül csak Ócsa korrigálta maradéktalanul a korábban feltárt hiányosságokat. Lábatlan azonban egy kivétellel a második körben sem gondoskodott az ÁSZ által jelzett hibák kijavításáról.

Az önkormányzatoknak a számvevőszék első ellenőrzése után intézkedési tervet kellett készíteniük, amelyben saját maguknak szabják meg a kijavítandó feladatokat. Az utóellenőrzések most arra mutattak rá, hogy hol milyen mértékben tettek eleget az érintett önkormányzatok a saját intézkedési tervükben önmaguk számára kijelölt feladatoknak.

Gyöngyös adósságállomány
Kapcsolódó cikkek