Magyar gazdaság

Középpontban a pénzromlás üteme

A tavaly decemberi inflációs adat lehet a legfontosabb a héten megjelenő hazai statisztikák közül, míg hétfőn érdemes lehet a németországi jelentéseket figyelni.

A fogyasztói árak decemberi és tavalyi egész éves számait közli pénteken a KSH, a 12 hónapra visszatekintő üteme novemberben 1,1 százalék volt, míg az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Január–novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek – valószínűleg az éves ütem ennél magasabb lesz a decemberi növekedés nyomán. Az OTP Bank elemzői ismét egy egyszeri, nagy emelkedésre számítanak a fogyasztói árindexben, számításaink szerint 1,8 százalékra gyorsulhatott a pénzromlás éves üteme 2016 utolsó hónapjában. Az üzemanyagok (főként bázishatás miatti) felhajtóereje mellett a tovább gyorsuló szolgáltatásinfláció (előrejelzésük szerint 2,4 százalék) lehetett a fő ok az emelkedésben. Ugyanakkor az iparcikkek éves inflációja továbbra is nagyon alacsony, mindössze 0,3 százalék lehetett – hangsúlyozza Dunai Gábor, a pénzintézet elemzője.

Szerinte 2017 elejétől ismét érdekes lesz az infláció alakulása jegybanki szempontból is. Legutóbb 2013 márciusában járt az árindex az MNB (akkor még nem alkalmazott) célsávjában, azóta nem jelentett korlátot a mutató a monetáris politika szempontjából. Most azonban, akár már az első negyedévben, 3 százalék közelébe emelkedhet a pénzromlási ütem: ha az újraárazás szempontjából kiemelt fontosságú első egy-két hónapban meglódul a kereslet vezérelte infláció, az az üzemanyagok árának alakulásával és a dohány már januárban bekövetkező újabb  jövedékiadó-emelésével könnyen a jegybanki célra emelheti a fogyasztói árindexet. Ez pedig pozícióik átgondolására késztetheti az állampapírpiaci befektetőket: a görbe rövid vége nulla közelében maradhat, míg a hosszú végén emelkedés következhet az elemző szerint.

Dunai Gábor úgy véli, hétfőn leginkább a németországi ipari termelési, valamint az ottani export- és importadatokra lesz érdemes különösen figyelni. A piaci várakozás szerint havi alapon mindegyikben gyorsulás várható, ami alátámasztja azt, hogy 2016 negyedik negyedévében tovább gyorsulhatott a növekedés. Bár a piac 2017-re a német növekedés lassulására számít, ám az elmúlt hónapokban látott inflációs nyomás erősödése a belső kereslet erősödése felé mutat, ami 2017-ben akár a várakozások fölé lökheti a növekedést. 

Ez a fejlemény azért lehet fontos, mivel az elmúlt hónapokban az eurózónában az infláció emelkedésnek indult, valamint úgy tűnik, hogy 2017-ben valamelyest gyorsulhat az eurózónában a növekedés – hangsúlyozza ez elemző. Dunai ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy az EKB éppen decemberben hosszabbította meg a kötvényvásárlási programját 2017 végéig, azonban gyorsuló növekedés, növekvő infláció mellett az expanzív monetáris politika hamar konfliktust okozhat. Amennyiben ez a szcenárió valósulna meg, akkor a piacok elkezdhetnek egy, a vártnál korábban emelkedő kamatpályát árazni, amire az euró erősödne, a hosszú lejáratú államkötvények hozamai pedig emelkednének – vélekedik az OTP Bank elemzője. Hangsúlyozta: a most beérkező adatok természetesen a fenti kérdést nem fogják önmagukban eldönteni, ám növelik a fentiek megvalósulásának esélyét, így amennyiben az adatok a várakozásokkal megegyezőek vagy azoknál jobbak lesznek, akkor az euró erősödhet a dollárral szemben.

KSH infláció fogyasztói ár pénzromlás
Kapcsolódó cikkek