Magyar gazdaság

Ő működne együtt Hosszú Katinkával

Pénzügyi, gazdasági és jogi átvilágítással kezdi meg működését a Magyar Úszószövetség élén Bienerth Gusztáv. Elmondása szerint az új elnök menedzser típusú vezetőként egy szolgáltató szövetség alapköveit készül lerakni, ahol a klubok időben forráshoz jutnak, a versenyzők és az edzők kéréseire pedig gyorsan, rugalmasan reagálnak. Idén 460 millió forint, a tavalyi keret duplája jut az egyesületek infrastruktúra-fejlesztésére, a különböző eszközök beszerzésére és az uszodák korszerűsítésére.

Ez az összeg a töredéke a júliusi budapesti vizes-világbajnokság költségvetésének, amelyet valószínűleg alábecsültek az eredeti 25 milliárd forintos tervvel, a 90-100 milliárdos kiadásokról szóló legutóbbi hírek viszont felvetik a felelőtlen költekezés gyanúját. Bienerth erre diplomatikusan jegyezte meg lapunknak: a Magyar Úszószövetségnek nincs szerepe, feladata a vizes-vb előkészületeivel kapcsolatban, arra van egy szervezőbizottság és egy projektcég. Azt pedig idejében megoldható, a világbajnoki felkészülést nem befolyásoló problémának nevezte, hogy az úszók egymással hadakoznak a budapesti vízfelületekért. Mivel ugyanis a Dagály Úszóközpontot még nem adták át, a Császár–Komjádi sportuszoda pedig felújítás alatt áll, előfordul, hogy hat egyesület kétszáz versenyzője osztozik a Tüskecsarnok ötvenméteres medencéjén.


Fontos szakmai változás a szövetségen belül, hogy mostantól nem felel külön szakvezető a felnőtt- és az utánpótlás-válogatottért, illetve a nyílt vízi szakágért, hanem mind a három terület a héttagú edzőbizottság vezetőjéhez tartozik. Ezzel a feladattal Sós Csabát bízták meg, aki a szövetségi kapitányi pozíciót is betölti egyúttal. A szakember hét érmet, köztük aranyat vár a hazai rendezésű világbajnokságtól. Bienerth Gusztáv elképzelhetetlennek tartja, hogy a világ legeredményesebb úszónője, Hosszú Katinka ne vegyen részt az idei vizes-vb, illetve a 2024-es budapesti olimpiai pályázat népszerűsítésében, biztos benne, hogy megtalálják az együttműködés módját. Mint ismert, a szövetséget 1993-tól 23 éven át irányító Gyárfás Tamás kálváriája éppen azzal kezdődött, hogy az Iron Lady riói felkészülésére szánt 12 millió forintos támogatást a vb reklámfilmjében való szerepléshez akarta kötni, a sportoló azonban széttépte a szerződést.

Hosszú Katinka Bienerth
Kapcsolódó cikkek