Magyar gazdaság

Ők a legnagyobb adótartozók Magyarországon

A NAV új adóslistájára 260 cég és magánszemély neve került fel, náluk összesen 60 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg. A legnagyobb adós egy tejtermékekkel kereskedő, bejrúti offshore cég magyar fióktelepe. A magánszemélyek közt a rekorder 520 millió forint adót nem fizetett be - írja a Napi.hu.

Jelenleg egy libanoni offshore cég, az élelmiszeripari nagykereskedő World Exchange SAL Magyarországi Fióktelepe a legnagyobb adótartozó Magyarországon, összesen 5,9 milliárd forint megállapított adóhiánnyal és 12,7 milliárd forint kiszabott bírság- és kamattartozással - írja a Napi.hu.

A társaság neve háromszor is szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új adóslistáján. Erre azoknak az adózóknak a neve és a címe került fel, amelyeknél az adóhatóság 2016 negyedik negyedévében jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg.

A szégyenlistán 260 cég és magánszemély neve olvasható, tőlük összesen 58,4 milliárd forintnyi adót és további 71,5 millió forint jogkövetkezményt (bírság, kamat) hajtana be az adóhivatal. Így az adózók mindösszesen 129,9 milliárd forinttal tartoznak. (Az előző, 2016. harmadik negyedéves NAV-listán ennél kevesebb, 224 nevet soroltak fel, 47,2 milliárd forint adótartozással és 40,5 milliárd forint jogkövetkezménnyel.)

A World Exchange SAL Magyarországi Fióktelepét 2010 októberében 200 ezer forint jegyzett tőkével alapította a bejrúti offshore bejegyzésű anyavállalata - írja a Napi.hu a Céginfo.hu adataira hivatkozva. A cég székhelyét egy VIII. kerületi, Práter utcai panelház egyik lakásába jegyezték be. Az online elérhető cégbírósági adatok szerint a társaság csak a 2010-es és 2011-es üzleti évéről adott le beszámolót, de ezekben az években nem volt árbevétele, sem munkavállalója.

A magánszemélyek közül (akik egyéni vállalkozók is lehetnek) a fővárosi, soroksári lakhelyű Zimmermann Györgyi a legnagyobb adós, vele szemben 520 millió forint adótartozást és további 1,076 milliárd forint bírság- és kamattartozást tart nyilván az adóhatóság.

A második legnagyobb, nem magánszemély adós 3,4 milliárd forint adótartozással az üzemanyag és tüzelőanyag nagykereskedelemmel foglalkozó Topdynamic Kft. Ezt 2012 augusztusában jegyezték be - három magyar magánszemély és három gazdasági társaság - 3 millió forint törzstőkével, budapesti székhellyel.

A tiszavirág életű Data Blade Hungary Kft.-től mintegy hárommilliárd forint be nem fizetett adót követel a A budapesti székhelyű, elektronikus, híradás-technikai berendezések és alkatrészek nagykereskedelmével foglalkozó társaságot 2014 áprilisában jegyezték be  - írja a Napi.hu.

NAV adóslista adós
Kapcsolódó cikkek