Magyar gazdaság

Rekordnyereség a bankoknál

Rekordmagas, 456 milliárd forintos összesített adózott eredményt hozott össze tavaly a magyar hitelintézeti szektor. Az eredmény jelentős részben céltartalékok felszabadításának köszönhető.

Több mint 456 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel zárta 2016-ot a magyar hitelintézeti szektor: ez amellett, hogy óriási előrelépést jelent a 2015-re kimutatott 29,1 milliárdos veszteséghez képest, rekordot is jelent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból. Az adózás előtti eredmény az MNB összesítése szerint 510,2 milliárd forintot ért el, amely nagyjából tizenötszöröse az egy évvel korábbi 34,2 milliárdnak.

A rekordszintű eredmény több – részben egyszeri – tényező együttes hatásának köszönhető. A kamateredmény 5,7 százalékkal, 835 milliárd forint fölé emelkedett, a nem kamateredmény soron pedig az előző évinél több mint négyszer nagyobb, 275,5 milliárdos plusz keletkezett. Nagyban javította a kimutatott eredményt a hitelek utáni céltartalékok folytatódó felszabadítása is, itt több mint 118 milliárd forintos, pozitív egyenleget sikerült elérni.

A rendkívüli eredményeknél ezúttal 25,1 milliárd forintot ért el az összesített mínusz, ami töredéke az egy évvel korábbinak: ez pedig leginkább annak lehet köszönhető, hogy a piaci szereplőknek már nem kellett számolniuk a devizahiteles elszámolásból eredő veszteségekkel.

Eközben a működési költségek szintjét is sikerült mérsékelni, az ezen a címen elszámolt, 694 milliárd forint 2,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Jótékony hatást gyakorolt emellett az elért eredményre a hitelintézeti különadó mérséklése is. Tavaly a mérlegfőösszegét is növelni tudta a hitelintézeti szektor: a kimutatott összes eszköz 34 185,1 milliárd forintot ért el 2016 végén, ami 4 százalékkal volt magasabb a 2015-ösnél.

A teljes, bruttó hitelállomány 9,2 százalékkal, 17 841 milliárd forintra emelkedett 2016-ban, ám az MNB közleménye szerint ebben komoly szerep jutott annak is, hogy jelentős mértékben nőtt a külföldieknek nyújtott hitelek mennyisége. A vállalati hitelek bruttó állományában már csak minimális, 0,2 százalékos volt az éves visszaesés – 5918 milliárd forintos állomány mellett –, míg a háztartásoknál kimutatott mennyiség 3,2 százalékkal, 5694 milliárdra olvadt.

Látványos javulás következett be ugyanakkor a szektor hitelportfóliójának minőségében. Az MNB adatai szerint a 90 napon túl késedelmes tételek aránya a teljes állományra vetítve 6,4 százalékra esett az egy évvel korábbi 10,6-ről: ezen belül a háztartásoknál 17,6-ről 12,7 százalékra, míg a vállalatoknál 9,6-ről 5,4 százalékra süllyedt a három hónapon túli csúszásban lévő hitelek súlya.

Az idei eredménykilátásokat szintén több tényező befolyásolja. A hitelezési aktivitás növekedése várhatóan jót tesz majd a bevételek alakulásának, és a banki különadó kulcsának további csökkentése ugyancsak javíthatja a szektorszintű eredményt. A céltartalékok felszabadításának jótékony hatásaival ugyanakkor az idén már feltehetően kevésbé számolhatnak a hitelintézetek, és a költségek csökkentésénél sem lehet látványos eredményeket elérni. Mindezek nyomán a szektor várhatóan az idén is stabilan nyereséges lesz, ám a tavalyihoz hasonló, kiugró összesített profit elérésére kevés az esély.

hitelintézeti szektor MNB
Kapcsolódó cikkek