Donald Trump beutazási tilalomról szóló rendelete gyengítheti az amerikai gazdaságot.

A leginkább érintett területek között van a turizmus, az oktatás és minden olyan terület, amely a külföldről érkező dolgozókra épül. Az utazás és a turizmus áll a második helyen az amerikai gazdaságban a termékek és szolgáltatások exportbevételeinek szempontjából.Az amerikai elnök közel egy hete azonnali hatállyal felfüggesztette hét közel-keleti ország állampolgárainak befogadását. A Trump által tiltólistára tett hét országból (Irán, Irak, Szudán, Szomália, Jemen, Líbia és Szíria) évente közel ötmillió ember érkezik az Egyesült Államokba, akik összesen 10 milliárd dollárt költenek üzleti útra, turizmusra vagy oktatásra – áll a Council On Foreign Relations által közzétett jelentésben.


A szakértők arra jutottak, hogy a beutazók elmaradása 14–30 milliárd dollár közötti mínuszt hozhat évente, ami mintegy 50 ezer munkahely elvesztését vonja maga után. A közvetett hatásokkal együtt – például azzal, hogy az érintett országok milyen kereskedelmi és gazdasági restrikciókat alkalmaznak az Egyesült Államokkal szemben – a veszteség akár 31-66 milliárd dollárig is nőhet. Ez viszont már több mint százezer munkahelyet érinthet.

Ami az oktatást illeti, a tiltólistás külföldi tanulók kiesése az amerikai oktatási rendszerből az összes külföldi diák költéseinek 15 százalékát jelenti, mintegy 4,6 milliárd dollárt. A humántőke áramlásának korlátozása az elemzők szerint negatív hatással lesz az innovációra is.