Magyar gazdaság

Varga: Nagyot nyes a bankadón a kormány

Idén 17 milliárd forinttal csökkenhetnek a bankrendszer terhei, amitől a hitelezés élénkülését várja a kormány – nyilatkozta Varga Mihály a Magyar Időknek.

A nemzetgazdasági miniszter a lapnak elmondta: 2016-ban 500 milliárd forinttal nőttek az egy évvel hkorábbihoz képest az adóbevételek. A miniszter megítélése szerint az emelkedés a munkahelyteremtést fókuszba helyező gazdaságpolitika eredményet tükrözi. A rendszerváltozás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint napjainkban, 2010-hez képest pedig majdnem hétszázezerrel nőtt a munkahelyek száma - közölte Varga.

– A kormány legfőbb törekvései között most a magyar vállalkozások erősítése és a minőségi foglalkoztatás bővítése szerepel, ezek elengedhetetlenek a fenntartásához, ám a folyamat csak akkor lehet sikeres, ha az állam céljai találkoznak a vállalati szféra terveivel - mondta a miniszter.

A gazdasági növekedés beindulásával egyre nagyobb szerepe van a hitelezésnek, ezért is vállalta a kormány a bankadó csökkentését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásban. Ez a közteher tavaly csaknem hetvenmilliárd forinttal mérséklődött, 2017-ben újabb tízmilliárd forintos adócsökkentés következik. A hitelezésnek kedveznek a tranzakciós illeték új szabályai is.

A kormány kedvezményt kínál azoknak a pénzintézeteknek, amelyek hitelállományukat 2015. év végihez képest ez év végére húsz százaléknál nagyobb mértékben növelik - közölte Varga Mihály, aki úgy látja, Magyarországnak az idei és a jövő év kiugró gazdasági növekedést hozhat.

foglalkoztatás hitelezés bankadó
Kapcsolódó cikkek