Magyar gazdaság

Éveken belül 3D-s módszerrel pótolhatnak emberi testrészeket

Svéd kutatóknak sikerült 3D nyomtatóval készített emberi porcsejteket ültetniük egy pár hetes egérbe. Munkájuk a plasztikai- és egyéb helyreállító sebészet reformját vonhatja maga után, mivel olyan sejteket nyomtathatnak így, amelyek fejlődni kezdenek.

Sikeresen ültettek emberi porcsejteket egy hathetes egérbe svéd kutatók. A Sahlgrenska Academy és a Chalmers University of Technology szakemberek ehhez egy emberi porcsejtekből álló gélt hoztak létre, amit később CELLINK 3D bioprinterrel nyomtattak ki. A beültetés komoly előrelépést hozhat a helyreállító-, és plasztikai gyógyászatban, mivel a szövet növekedni kezdett az állatban, és véredénykék alakultak ki benne. A beültetés után két hónappal pedig a szövet már egészen hasonlított egy emberi porcra, ezért a jelenséget őssejtek hozzáadásával tovább erősítették.

A svéd tudósok ez alapján azt vizionálják, hogy technológiájuk arra is használható lesz, hogy olyan emberek kaphassanak természetes protézist, akik elvesztették valamilyen testrészüket. Mint mondják: jelenleg, ha valaki például fülpótlásra szorul, úgy műanyag és szilikon implantátumot kap, amit titánból készült csavarral rögzítenek a koponyájához. Ezután egy orrból vett sejtminta és a beteg csontvelője vagy zsírmintájának segítségével képesek lehetnének az orvosok 3D nyomtatóval újranyomtatni a páciens füleit.

A tudósok úgy vélik, hogy eredményeik jelentős hatást gyakorolnak majd a szövetregeneráció és a beültetés területén. Elsőként a bőr, a porcok, majd a csontok újraalkotása során hasznosulhatnak a svéd kutatók eredményei.

Ehhez viszont még számos tesztelési és engedélyeztetés van hátra, így leghamarabb csupán a 2020-as évek közepén indulhat világhódító útjára a technika.

A múltban több grandiózusnak mondható fejlesztés is megvalósult, amelyhez a 3D nyomtatókat hívtak segítségül szakemberek. Ilyen volt a spanyolországi Alcobendas településen átadott, a világ első 3D-s nyomtatási technológiával készült gyalogoshídja. A betonból készült építmény összesen 12 méter hosszú, 1,75 méter széles, és egy közparkban található kisebb tó felett ível át.

Alkotói szerint a 3D-s nyomtatásban készült híd előnyei közt említhető, hogy az környezetbarát, előállításához csak kevés nyersanyag és energia szükséges. Ebből adódóan a létrehozás során kevés gyártási hulladék keletkezik, az anyagok pedig teljes egészében újrahasznosíthatók.

Sahlgrenska Academy 3D-s híd svéd kutatók 3D-s nyomtató
Kapcsolódó cikkek